Linkuri accesibilitate

Firea s-a „reîncărcat” cu o altă cerneală (Ovidiu Șimonca/ Observator cultural)


Ziare de la București
Ziare de la București

Președintele Igor Dodon a sărbătorit ziua națională „cu Rusia în suflet” (I.Chifu/Adevărul)

„O aparenţă de festivităţi, butaforie şi joc de scenă de factură proastă, exerciţii de imagine care marchează necunoaşterea sau pervertirea marilor sărbători”. Așa caracterizează Iulian Chifu, într-un articol apărut pe blogurile Adevărul, felul în care au fost marcate ziua națională a Republicii Moldova, pe 27 august, și, respectiv, Ziua limbii române, pe 31 august.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Analistul crede că președintele Igor Dodon a sărbătorit ziua națională „cu Rusia în suflet”, că este „mai preocupat de interesele Rusiei în regiune decât de cele ale statului al cărui preşedinte este”. De ziua limbii române, stataliștii înfocați au găsit soluția: au serbat „limba fără nume”, vorbind despre „limba noastră” sau despre „limba de stat”. Mai îngrijorătoare încă ar fi o sărbătoare inventată de Transnistria: 2 septembrie, marcând (…) 28 de ani de la proclamarea „Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Transnistrene. E o dată fără semnificație reală, arată Chifu, scopul fiind doar de a promova ideea că auto-proclamata republică transnistreană ar fi apărut înaintea Republicii Moldova.

Site-ul ziare.com postează știrea despre declarația făcută de Igor Dodon: că cetățenii moldoveni care doresc unirea cu România ar trebui declarați persona non-rata și „a dat de înțeles ca la acest lucru se va ajunge, odată ce socialiștii vor prelua guvernarea la Chișinău”.

Jurnaliștii de la G4Media rezumă investigația realizată de Rise Project Moldova despre imperiul imobiliar ascuns de Vladimir Plahotniuc în străinătate. Rezumatul trimite la textul integral apărut pe site-ul moldovenesc.

Și tot G4Media notează că șapte profesori din conducerea Liceului Orizont (o instituție finanțată de oponentul din exil al președintelui Turciei Regep Erdogan) au fost arestați de Serviciul secret din Moldova, controlat de Plahotniuc. Profesorii vor fi expulzați în Turcia, unde vor avea parte de procese sumare. Organizația Amnesty International a reacționat, vorbind despre „răpiri ilicite de oameni, efectuate astăzi de către serviciile de securitate, cu încălcarea normelor de percheziție și reținere”. „Acțiunea vine cu puțin timp înaintea unei vizite la Chișinău a lui Erdogan, așteptat în Moldova în luna octombrie”, mai scrie G4Media.

Rectificarea prevede 2,46 de miliarde de lei pentru bugetele locale. Restul sunt mizilicuri...

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, explică ce a fost cu aceast înverșunare a guvernului de coaliție condus de Viorica Dăncilă de a aproba rectificare bugetară chiar dacă nu au avut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării: nu e vorba despre bugetele diminuate ale serviciilor secrete și ale președinției, ci despre bugetele locale. „Rectificarea prevede 2,46 de miliarde de lei pentru bugetele locale. Asta e, de fapt, mai toată rectificarea, restul sunt mizilicuri. (…) Ultimul lucru de care avea nevoie Dragnea, acum că îi fuge pământul de sub picioare sub loviturile plasate cu mare pricepere de Gabriela Firea, era să lase primarii fără bani”.

Despre fisura pe care a creat-o Gabriela Firea, primar general al capitalei, aducând critici aspre și în foc continuu liderului de partid Liviu Dragnea, Ovidiu Șimonca, de la Observator cultural, scrie ca despre un gest de „demnitate”. Dar relativă. Jurnalistul reamintește scrupulos gesturi anterioare ale doamnei Firea de fidelitate jenantă față de Dragnea. La mitingul pesedist de susținere a guvernului organizat la comanda lui Dragnea, Firea a apărut la tribună și le-a cerut celor aduși cu autobuzele să confirme cu voce tare că au venit de bunăvoie. Deci, Firea s-a „reîncărcat” cu o altă cerneală și acum pare o altă „imprimantă” care scoate mesaje cu totul diferite, arată Șimonca.

XS
SM
MD
LG