Linkuri accesibilitate

Statul român și „ofensiva” Budapestei în Transilvania (Dan Tăpălagă / G4Media)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct



Radu Popescu, fost consultant pentru Republica Moldova, semnează de două ori pe lună în Ziarul de Iași câte o radiografie a ce se mai petrece în țara de peste Prut. Cititorii află de această dată că Igor Dodon și strategii săi nu au prevăzut ce costuri va aduce debarcarea guvernului. Maia Sandu. „Rând pe rând România, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au decis să pună telefonul pe silenţios atunci când sună noul guvern de la Chişinău. (…) Dacă ar fi citit mai atent declaraţiile pline de frustrare ale lui Lukaşenko sau Nazarbaev despre cum îşi tratează în realitate Federaţia Rusă partenerii, Dodon şi Guvernul socialist de la Chişinău ar fi înţeles mai rapid că promisiunile miliardelor de euro care vor sosi de la Moscova la Chişinău nu erau decât o mare cacealma şi nu s-ar fi lansat cu voioşie în declaraţii persiflatoare la adresa României şi a Uniunii Europene”. În țară, deja sunt întârziate salariile în Ministerul Sănătății și cel al Culturii. Ministrul culturii s-a făcut de altfel remarcat după ce le-a spus artiștilor care reclamau salariile insuficiente că e foarte bine așa, artistul trebuie să fie flămând. Zarva creată l-a făcut să dea înapoi și a găsit justificarea: „fraza - genială! - nu îmi aparţine, ci este din filmul sovietic Maşina, vioara şi câinele Klyaksa”. Nu e mai prejos nici ministrul educației, care le-a citit unor elevi discursul pregătit pentru magistrați – încurcase mapele…

În Parlamentul de la București, unde azi Partidul Social Democrat și-a citit moțiunea de cenzură, se petrec cu viteza fulgerului intrări și ieșiri spectaculoase. Simultan, din Senat a plecat un pesedist la liberali, dar a revenit un altul, care plecase mai demult și funcționa ca independent. Una peste alta, se arată în publicația Reporter Global, PSD susține că are toate cel 233 de voturi necesare pentru aprobarea moțiunii. Și PSD și PNL resping vehement zvonul că liderii lor ar fi căzut de acord să fie alegeri anticipate, dar primarii să rămână aleși într-un singur tur.

Dan Tăpălagă analizează cu atenție pe site-ul G4Media „cazul Ditrău”: e vorba despre protestele locuitorilor de etnie maghiară din comuna Ditrău, județul Harghita, împotriva angajării ca brutari la o fabrică din localitate a doi cetățeni din Sri Lanka. Mai întâi, pâinea secuiască este un simbol puternic, spune Tăpălagă. Ea se prepară în mare măsură manual, iar localnicii au găsit intolerabil să fie frământată de doi cetățeni „de culoare”. Tăpălagă spune că localnicii trebuie mai întâi înțeleși și apoi criticați. Ei sunt pur și simplu victimele propagandei anti-imigrație a lui Viktor Orban, premierul Ungariei. Iar asta, pentru că această comunitate – cum sunt și altele în aceeași zonă) trăiește complet izolată în România. Cei 95% maghiari se uită exclusiv la televiziunile ungurești și aproape nu vorbesc românește. Dan Tăpălagă adaugă că liderii UDMR au ajuns dependenți politic și financiar de regimul Orban, așa că cauționat în totalitate și discursul lui anti-imigraționist. Statul român n-a avut nicio reacție notabilă în fața ofensivei Budapestei în Transilvania. Așa că locuitorii Ținutului Secuiesc, scrie jurnalistul, trebuie scoși urgent din „această gaură neagră informațională” înainte „să se transforme într-un spațiu rupt complet de realitatea din România, și care riscă oricând să genereze tensiuni complet artificiale”, mult mai grave decât episodul cu cei doi srilankezi.

XS
SM
MD
LG