Linkuri accesibilitate

Invitarea Ucrainei în NATO? Scenariul ce dă fiori Rusiei (V.Naumescu/ contributors.ro)


Revista presei de la București.

Se dau astăzi mai multe detalii despre cazul judecătorului ucrainean Mikola Ceauș, refugiat în Republica Moldova pentru că în țara lui este acuzat de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. G4Media explică întreaga poveste: cum Mikola Ceauș a trecut ilegal frontiera, ajutat, se pare, de prietenul său fostul președinte Petro Poroșenko și de Vlad Plahotniuc. Acum continua să aștepte clarificarea cererii de azil politic, refuzată într-o primă instanță. Știrea de azi se ocupă mai mult de reacția Serviciul de Informații și Securitate, suspectat de a fi favorizat răpirea judecătorului, întrucât a fost implicat „la comandă politică” în răpirea și expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori ai liceelor Orizont, apropiați de mișcarea lui Fetullah Gullen, adversar al președintelui turc Recep Erdogan”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct



Analiza lui Valentin Naumescu publicată pe platforma contributors.ro pledează apăsat în favoarea singurei soluții care ar lămuri criza din Ucraina: invitarea țării în Alianța Nord-Atlantică la summit-ul următor. Abia acum ar fi întrunite condiții favorabile unei clarificări necesare: acum, posibilitatea aderării este înscrisă în Constituție; președintele Volodimir Zelenski afirmă că își dorește aderarea; noul președinte american Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal” fără să retracteze ulterior. În opinia lui Naumescu, manevrele militare intense ale Rusiei în estul Ucrainei au mai degrabă valoare de intimidare. Rusia, scrie el, „va face tot posibilul pentru a creşte la cote paroxistice tensiunea militară până la Summitul NATO, va flutura steagul războiului, dar nu îl va declanşa până la urmă, chiar dacă Ucraina va fi invitată să adere”. „Cu ce drept ar opune Rusia veto-ul său aderării Ucrainei la NATO?”. „Dacă face un pas greşit şi deschide focul în Ucraina, ştie foarte bine că în clipa aceea a pierdut până şi speranţa de a mai vinde gaz vreodată prin Nord Stream 2, iar Germania va fi silită de aliaţi şi de UE să închidă definitiv proiectul gazoductului. Putin nu este irațional, ştie întotdeauna ce şi când merită să riște. În 2008 şi 2014 a ştiut că Georgia şi, respectiv, Ucraina sunt singure, iar Vestul, cuprins de oboseala extinderii şi de criza economică, nu va mişca un deget pentru a le ajuta” (…) Acum, „Nu întâmplător preşedintele Consiliului European foloseşte insistent sintagma nu sunteţi singuri, adresându-se Ucrainei”. Elementul cel mai interesant din analiza lui Valentin Naumescu rămâne însă afirmația că, dacă Ucraina va fi invitată să adere la NATO, va fi invitată și Republica Moldova, și astfel se poate lichida această zonă tampon plină de capcane.

Un fost strălucit student român în Marea Britanie, beneficiar al programului Erasmus, scrie pe contributors.ro un text-îndemn către o Românie pe care o vede obnubilată de naționalism. Alexandru Cohal spune că România doarme ca pe un catafalc, „acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism”. În numele experienței românilor plecați în străinătate, autorul crede că: „La trezire, trebuie să fim pregătiți să-ți arătăm cu imensă răbdare trupul tău, bucată cu bucată, și să-ți recunoști, pe rând, bucata țigănească, pe cea ungurească, pe cea românească, pe cea germană, evreiască, albaneză, lipoveană – pe toate, până la ultima. Nu este ușor, dar hai să mergem pe calea mai grea – este calea justă”. România e apoi îndemnată să îndepărteze de la sine „cearșaful naționalist” care o sufocă.

XS
SM
MD
LG