Linkuri accesibilitate

Românii vor înceta treptat să emigreze (Dan Ungureanu/ Contributors.ro)


Noutăți în presa din România.

Alegerile parlamentare anticipate sunt o mare oportunitate pentru viitorul Republicii Moldova, o oportunitate pentru următorii 30 de ani, a declarat președintele Maia Sandu, care a comentat alianța dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin drept o dovadă de „disperare”, de teamă față de opțiunile alegătorilor, relatează G4Media. Știrea arată de asemenea că Occidentul se implică vizibil în sprijinul reformelor preconizate de Maia Sandu. Marea Britanie s-a oferit să finanțeze „funcționarea unui cabinet de consultanță anticorupție în domeniul justiției. Acest lucru a fost anunțat în cadrul întrevederii de miercuri seară a Maiei Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton”.

Ziarul Adevărul citează Bloomberg cu ceea ce agenția a descoperit într-un document al Uniunii Europene referitor la intențiile Rusiei față de Ucraina. Kremlinul, cred europenii, organizează alegeri nelegitime şi emite de paşapoarte pentru locuitorii din Donbas, adică „vizează integrarea de facto în Rusia a zonelor necontrolate de guvernul central din Ucraina”. Evident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat acțiunile. Dar, se arată în articolul din Adevărul, o autonomie mai mare a Donbasului ar însemna și drept de veto al regiunii în eventuale decizii de aderare la NATO sau la Uniunea Europeană. „Putin se opune, dar aceste (obiective) sunt susţinute de majoritatea populaţiei de 42 de milioane de oameni” a Ucrainei.

Pe veridica.ro se publică o descriere a ceea ce înseamnă operațiunea psihologică de dezumanizare a inamicului prin dezinformare – una din metodele intens folosite de Rusia în războiul neconvențional din ultimii ani. Autorul analizei precizează că nu rușii au inventat metoda, ea a fost folosită și de nemți în al doilea război mondial, dar rușii o folosesc acum chiar și în alte țări, precum statele baltice. Articolul folosește mai multe exemple pentru a lămuri natura procedeului: în aprilie, „presa rusească și cea din regiunea pro-rusă Donbas vuia despre moartea unui băiețel de 5 ani (…), în urma exploziei unei grenade care ar fi fost lansată de o dronă ucraineană. Chiar bunica băiatului a apărut la canalul de televiziune Rusia 1. Ea nu a spus nimic însă despre dispozitivul letal, povestind doar despre circumstanțele morții băiatului”. Autoritățile ucrainene au stabilit că de fapt explodase un dispozitiv găsit de copil în curtea casei sale, dar versiunea distorsionată a poveștii a continuat să fie vehiculată. Este prototipul de fake-news din această categorie. Ele au ca element comun că inventează uciderea de către ucraineni a unor copii sau adolescenți. Rusia se folosește, de asemenea, în cadrul aceleiași metode, de corespondenții săi de război, pe care experții străini îi consideră „agenți de influență ai Directoratului Principal de Informații al Statului Major al Federației Ruse”.

Peste trei milioane de români au emigrat din 2000 încoace, în special spre Italia și Portugalia, ele însele țări care au cunoscut anterior decenii de emigrare masivă. Dan Ungureanu, care scrie despre asta pe contributors.ro, spune că românii vor înceta treptat să emigreze, cam după anul 2025, odată cu creșterea în continuare a salariilor și, mai ales, odată cu scăderea cifrei șomajului. Pentru că, în mai puțin de o generație, salariile românilor au ajuns la paritate cu ale grecilor, în timp ce acum douăzeci de ani erau de 15 ori mai mici.

XS
SM
MD
LG