Linkuri accesibilitate

România va dubla numărul de posturi la Departamentul pentru relația cu R.Moldova (G4Media.ro)


Revista presei de la București

Aktual24.ro scoate în vedetă informații pe surse venite de la Chișinău despre componența viitorului guvern al Nataliei Gavriliță. Mai precis, despre posibilii titulari ai ministerelor cheie pentru lupta anticorupție – internele și justiția: Ana Revenco și Sergiu Litvinenco. Sunt difuzate informații despre pregătirea profesională și experiența politică a celor doi, dar și ale Nataliei Gavriliță, premier desemnat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00



Presa preia cu surprindere știrea că premierul român Florin Cîțu a dispus dublarea numărului de posturi la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, care funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea premierului. Decizia, notează G4Media, vine într-o perioadă în care premierul a certat miniștrii că nu reduc numărul de posturi din subordine, precum și în situația în care Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a avut o activitate „ca și inexistentă”. Ar fi fost vorba doar de un concurs de proiecte pentru societatea civilă, precum și de câteva întâlniri ale șefului instituției, Adrian Dupu, cu oficiali moldoveni la București și Chișinău”.

Premierul este, de altfel, subiectul multor comentarii, dat fiind că ciudata „campanie electorală” de la liberali prăbușește zi după zi imaginea acestui mare partid din coaliția de guvernare. Andreea Pora scrie în revista 22 că totul este „un festival al prostului-gust (care) pune în fața publicului fața urâtă a partidului, exact așa cum făcea și PSD pe vremea marilor războaie fratricide din epoca Dragnea”. Trecutul recent al PNL, scrie Pora, „a înregistrat faimoase și numeroase sciziuni penelisto-pedeliste care au născut pui vii ce s-au devorat între ei”, dar asta n-a adăugat în experiență. „Lupta pentru putere dintre Cîțu și Orban arată că vechile deprinderi nu mor și sunt scrijelite în ADN-ul politic. Nu există și nu se va inventa vreun vaccin pentru clientelism, cinism și meschinărie politică, prost caracter”. Cîțu dezamăgește mai mult, consideră jurnalista, pentru că „putea reprezenta reforma, un alt stil de a face politică, de raportare la stat și banul public”. „Este o dezamăgire, scrie Pora, arată acea sete de putere care smintește și o abisală lipsă de scrupule”. Nici contracandidatul său la șefia PNL nu e mai bine văzut în articol : „Ludovic Orban a început, precum Dragnea, să se lupte cu statul paralel” (aluzie la declarația recentă că în favoarea lui Cîțu ar lucra și serviciile secrete).

Iată portretul aceluiași Florin Cîțu în editorialul revistei 22 : „pare să se simtă tot mai confortabil în postura de mare vizir și-și dezvăluie o față autoritară și o lipsă de scrupule care nu-l fac nici agreabil, nici eficient pe termen mai lung, chiar dacă va învinge acum în competiția cu dl Orban”. Andrei Cornea, care semnează editorialul, trage concluzia că actuala coaliție e „o dezamăgire”, în timp ce Andreea Pora o vede ca pe drum deschis pentru social-democrați, la viitoarele alegeri.

De adăugat și diagnosticul critic pus de Sabina Fati mediului politic românesc, într-o analiză pentru Deutsche Welle: „În România, scrie ea, fascismul intră încet-încet pe sub ușă”. Vehiculul este AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), dar cu susținerea PSD, PNL și UDMR, care împărtășesc aceleași idei referitor la LGBT versus familia tradițională.

XS
SM
MD
LG