Linkuri accesibilitate

Rusia și „impunerea păcii” în Kazahstan (Cristian Unteanu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Singura analiză pe tema situației din Kazahstan este semnată de Cristian Unteanu pe blogurile Adevărul. Jurnalistul nu tranșează între varianta „fenomen intern”, provocat de dublarea prețului la gazul lichefiat, și respectiv „miza Kazahstan”, o țară care „reprezintă un rezervor complex de materii prime (...) mai toate strategice şi din ce în ce mai cerute de economiile super-industrializate”. Unteanu explică diferența dintre prima catalogare a protestelor de către președintele kazah Tokaiev ("complotişti motivaţi financiar" şi "elemente banditeşti") și cea de a doua, „revoltă organizată de «terorişti antrenaţi în exterior» care «subminează integritatea statului»", care a și favorizat consultări de urgenţă în cadrul Consiliului Tratatului pentru Securitate Colectivă. Trupele de menținere a păcii care au intrat în Kazahstan prin decizia acestui organism ar trebui considerate mai degrabă, scrie Unteanu, trupe de „impunere a păcii”. Invocarea statutului acestui tratat semnat între Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Belarus şi Armenia şi răspunsul atât de rapid dat solicitării preşedintelui kazah „trebuie analizate cu atenţie, scrie Unteanu, deoarece trimit un mesaj foarte precis privind dorinţa Rusiei de a demonstra că ia extrem de serios asigurările de securitate date statelor membre ale organizaţiei”.

Kazahstanul e departe şi americanii nu ne-au cerut explicit să ne dăm cu părerea...

Sunt pomenite în text reacțiile venite de la Uniunea Europeană, după cum e semnalată tăcerea României: „deoarece, estimează analistul, Kazahstanul e departe şi americanii nu ne-au cerut explicit să ne dăm cu părerea”.

George Simion, co-președintele Uniunii pentru Unitatea Românilor, a declarat zilele trecute că introducerea ca materie de studiu în școală a Holocaustului e nejustificată. Reacțiile nu au lipsit, s-a cerut chiar scoaterea partidului în afara legii, numai că cel mai mare partid politic din coaliția de guvernare, Partidul Social-Democrat, nu crede că e cazul. A spus-o chiar președintele Marcel Ciolacu. Magda Grădinaru, de la spotmedia.ro, pune la un loc opinii ale unor specialiști și oameni de cultură pentru a arăta unde poate duce „banalizarea” poziției lui George Simion. „În lipsa educației, adică a informațiilor pe care copiii le primesc, și în prezența unei platforme politice de propagandă și manipulare, genocidul a putut fi repetat în istorie”. Dovada cea mai evidentă, scrie Grădinaru, e că masacrul de la Srebrenica, din anii nouăzeci, „una dintre cele mai mari abdicări de la umanitate”, a fost posibil.

Într-un interviu acordat Ioanei Ene-Dogioiu, la spotmedia.ro, de fostul președinte al Partidului Național Liberal Valeriu Stoica, acesta spune că victima actualei coaliții de guvernare, care a răspuns unei necesități, dar nu și unei exigențe de eficacitate, va fi PNL-ul. În cursul demonstrației, Valeriu Stoica ajunge la ideea că în România „potențialul unui partid naționalist e limitat”, așa că la viitoarele alegeri, AUR, căreia îi lipsește un lider carismatic, s-ar putea să nu ia mai mult de 10% din voturi.

XS
SM
MD
LG