Presa rusă „și-a respectat politica editorială” în ceea ce privește subiectul audierilor fostului director al FBI, James Comey, din Senatul american. Jurnaliștii din presa afiliată Kremlinului au ținut să evidențieze în prim-plan faptul că fostul director al FBI „nu a adus dovezi noi” ce l-ar încrimina pe Trump de relații apropiate cu Rusia. Publicațiile independente din Rusia au pus accentul însă pe declarațiile lui Comey cu privire la implicarea Rusiei în alegerile din 2016 din Statele Unite.
Agenția de informații de stat a Rusiei, TASS titrează într-o sinteză a evenimentelor din Statele Unite că „James Comey l-a acuzat pe Trump de minciună, dar nu de încălcare a legii”.
„Fostul director al FBI, James Comey nu a prezentat nici un fel de dovezi noi cu privire la „înțelegeri” dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia”, scrie corespondentul agenției în relatarea sa.
„Rușii se pot întoarce”, scrie publicația Kommersant.ru, în sinteza audierilor din congresul american. Jurnaliștii relatează că fostul director al FBI, James Comey, „nu a dat dovezi noi cu privire la presupusele legături ale lui Donald Trump cu Rusia, dar este sigur că în spatele atacurilor cibernetice asupra structurilor americane a stat chiar statul rus”. Comey spune, citat de jurnaliști, că „a fost concediat deoarece a încercat să investigheze „dosarul rusesc”.
Jurnaliștii de la „Argumentî i factî” au structurat subiectul audierilor de joi din Congresul american sub forma unui chestionar, răspunzând la mai multe întrebări referitoare la subiect. În prim-plan este scoasă în evidență concluzia jurnaliștilor că „Trump nu a cerut oprirea investigațiilor”, ci mai degrabă că „a sperat că asta se va întâmpla”.
În modulul special dedicat subiectului aceștia au inserat și un editorial mai vechi al expertului de Centrul pentru tehnologii politice Alexei Makarkin, intitulat „Paranoia sau intrigă?”.
Publicația Ria Novosti a menționează în titlurile sale că „James Comey nu a prezentat dovezi despre implicarea Rusiei în cadrul alegerilor din Statele Unite”. Jurnaliștii îl citează pe politiologul Earl Rasmussen de la Eurasia-Center:
„Deși Comey a anunțat că este sigur că rușii s-au implicat în alegeri, nu au fost prezentate nici un fel de dovezi până în prezent. Noi urmărim continuarea acestui reality-show „Campania-2016” fără a vedea dovezi despre legăturile lui Trump cu Federația Rusă”, a spus Earl Rasmussen.
Site-ul Gazeta.ru scrie despre audieri un material amplu citându-l pe ex-directorul FBI. „Rușii au revenit în Statele Unite”, scriu jurnaliștii, menționând în lead-ul știrii că „Fostul șef al FBI, James Comey, a confirmat încă o dată că Rușii s-au implicat în precedentele alegeri din Statele Unite”.
„Comey nu a demonstrat că Trump a încălcat legea, dar dezvăluirile ar putea da un nou impuls în continurea „scandalului rusesc” de la Casa Albă”, menționează publicația.
Iar jurnaliștii de la Lenta.ru scriu că James Comey a prezis că Rusia se va implica și în continuare în politica internă a Statelor Unite.
„Fostul director al FBI, a spus că Rusia va continua să se implice în politica internă a Statelor Unite. Comey a declarat că această problemă îngrijorează întreaga țară, nu doar pe Democrați sau pe Republicani”, se mai spune în materialul de analiză publicat pe portalul de știri.