Linkuri accesibilitate

„Clasa politică din Rusia a intrat într-o zonă de turbulență” (Konstantin Gaaze/Forbes)


Duma de Stat de la Moscova
Duma de Stat de la Moscova

O revistă a presei de limbă rusă despre evenimentele politice ale sfîrșitului de săptămână.

Revista presei de limbă rusă despre evenimentele politice ale săptămânii trecute
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct


Clasa politică din Rusia a intrat într-o zonă de turbulență, scrie jurnalistul Konstantin Gaaze, într-un articol de opinie despre rezultatele forumului economic mondial de la Davos, publicat de versiunea rusă a revistei Forbes: „Au intrat în hora președintelui, neștiind ce să facă mai departe”. Autorul scrie că retorica invitaților ruși la Davos îi amintește de „dublugânditul” lui George Orwell: „Toată lumea vede că Putin dorește pace, dar toată lumea înțelege că, în mod public, ar trebui să laude războiul.” După ce Vladimir Putin și-a obișnuit asociații cu ideea războiului, președintele rus a continuat să-i acomodeze cu cel mai înalt grad de incertitudine politică ca normă a vieții, conchide Gaaze in articolul pentru Forbes Rusia.

Discursul președintelui american Donald Trump le-a fost pe plac tuturor figurilor prezente la Davos, constată politologul rus Pavel Demidov, citat de revista economică RBK. „Businessmenii rămân convinși că Trump urmărește o politică profitabilă pentru ei, iar ceilalți participanți la forum pur și simplu se bucurau de show”, conchide Demidov. După un început de an anevoios, Trump avea nevoie de o victorie, de asta a decis să întrerupă tradiția de 18 ani a președinților americani și a acceptat invitația la forumul economic mondial din Elveția, explică Demidov. Politologul rus este de părere că președintele american promovează protecționismul economic, o idee atât de contrară spiritului de la Davos, încât participarea lui Trump la forum a fost văzută ca o ilustrare a glumei despre „pledoaria albinelor împotriva mierii”.

Refuzul președintelui Statelor Unite de a se întâlni la Davos cu omologul său ucrainean e un semnal prost atât pentru Ucraina, cât și personal pentru Petro Poroshenko, scrie expertul în politică externă Pavel Rudeakov, pentru publicația ucraineană Glavred.ua. „Poroșenko trebuie să analizeze atent în ce mod situația curentă din țară îi deranjează pe consilierii lui Trump”, afirmă autorul. Cel mai probabil, e vorba de corupție, a adăugat Rudeakov.

Principala concluzie a Forumului de la Davos e că Occidentul nu are o alternativă lui Petro Poroshenko, scrie jurnalistul Andrei Kovalenko într-un articol pentru portalul ucrainean Delovaia Stolița. „Ucraina se prefăcea că totul e perfect și reformele merg ca pe unt, iar Occidentul mima încrederea în succesul acestor reforme”, [dar] până la urmă, Davos a fost un spectacol, pentru care va trebui să plătească publicul, conchide Kovalenko.

Un alt subiect care a dominat agenda presei de limba rusă a fost realegerea lui Miloš Zeman la șefia Cehiei, candidatul cu reputația de fan al lui Putin. Agenția de știri finanțată de stat RIA Novosti citează opinia politologului rus Vadim Truhachev, care afirmă că la prezidențialele cehești de sâmbătă „carisma a învins mediocritatea”. Expertul susține că factorul-cheie a fost sprijinul altor politicieni iluștri din Cehia, ce a pus capac iluziilor susținătorilor lui Jiri Dragos.

Au mai fost discutate în presa de limba rusă și alegerile din Finlanda, unde Sauli Niinistö a fost ales a doua oară în calitate de președinte. Platforma EurAsia Daily a publicat un articol în care scrie că finlandezii numesc alegerile de pe 28 ianuarie drept „cele mai plicticoase”. În ajunul scrutinului, pluteau suspiciuni că Rusia ar putea să se implice în alegeri: „Finlandezii cunosc bine procesele care au loc în Rusia, chiar dacă nu cunosc limba.” Un gest care confirmă asta, scrie EurAsia Daily, a fost că finlandezii l-au rugat pe un jurnalist rus, prezent la conferința de presă a noului președinte, să își încheie cămașa, ca să nu i se vadă tricoul cu imprimeul „ne-am săturat” (#надоел) peste poza lui Putin.

XS
SM
MD
LG