„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre demararea concursului anunțat de CNAM pentru proiectele în domeniul prevenirii și profilaxiei HIV/SIDA din sursele Fondului măsurilor de profilaxie. Pentru acest scop sunt disponibile 2 milioane de lei, câte 1 milion lei per proiect. Mecanismul de finanțare al proiectelor va fi stabilit în baza unui concurs de selectare, care a început de ieri și se va încheia la mijlocul lunii septembrie.
Studenții de la Medicină cu rezultate bune la învățătură și care cunosc mai multe limbi străine pot beneficia de studii în străinătate sau diverse stagii profesionale. Din categoria beneficiarilor la astfel de proiecte fac parte și rezidenții, doctoranzii, dar și personalul academic și administrativ din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Cel mai mare program care le oferă acestora posibilitatea să obțină un schimb de experiență într-o țară din Uniunea Europeană este Erasmus+.
Timp de mai mulți ani specialitatea Stomatologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” s-a clasat pe primul loc în topul celor mai scumpe facultăţi din Moldova cu studii în bază de contract. În acest an, însă, o specialitate nou formată i-a luat locul. Este vorba despre Optometrie. Pentru a deveni student la acest profil, candidații trebuie să achite 32.200 de lei pe an. Taxele contractelor de studii la celelalte specialități au rămas anul acesta neschimbate față de anul trecut.
De la începutul săptămânii trecute în Moldova au fost efectuate trei transplanturi de organe. Trei persoane au primit șansa de a putea duce un mod normal de viață. Donatorii sunt doi bărbați și o femeie, cu vârsta cuprinsă între 38 și 49 de ani, aflați în moarte cerebrală. Prelevările de organe au fost efectuate la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar transplanturile - la Spitalul Clinic Republican.”