Linkuri accesibilitate

Patru scenarii pentru alegerile parlamentare din toamnă (Dumitru Spătaru/Tribuna.md)


„Niciun ban nu a fost recuperat în urma fraudei bancare” (Veaceslav Negruță/Cotidianul).

Dmitri Popozoglo este autorul unui articol din vedomosti.md care răspunde la întrebarea de ce locuitorii autonomiei găgăuze acceptă ajutorul Occidentului și chiar al României pe care în același timp o înjură, dar pe de altă parte colaborarea cu Estul o consideră „o sarcină de prim ordin? „Voi dezvălui tuturora secretul”, scrie Popozoglo. „Oricâți bani ar băga aici Occidentul și România, găgăuzii oricum vor iubi Rusia. Pur și simplu. Așa, pentru nimic. Pentru că ea ne este mai apropiată mental. Chiar dacă nu are posibilitatea să ne ajute”. Dmitri Popozoglo mai adaugă: „Banii noi îi vom lua. Neapărat. Doar nu suntem proști. Noi și la alegeri avem o tactică oficială: noi acceptăm cadourile și mita de la toate părțile care se confruntă. Dar votăm cu inima. Pentru că nu facem comerț cu inima...”.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct


„Ziarul de Gardă” (zdg.md) scrie că „primarul de Orhei, condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare în „dosarul miliardului”, dar pus în libertate până când sentința va deveni executorie, a acumulat în ultimii trei ani datorii de peste 57 de milioane de lei, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2022. Între timp, controversatul om de afaceri, declară venituri destul de modeste, doar un salariu de 34 de mii de lei la Primăria Orhei pentru 2017”, se mai arată în articol.

Analizând sondajul realizat de International Republican Institute (IRI) în perioada 7 februarie – 7 martie 2018, Dumitru Spătaru avansează pe tribuna.md patru scenarii pentru alegerile parlamentare din toamnă: socialiştii preiau puterea de sine stătător, având 55-60 mandate de deputat (şanse de realizare a scenariului – 40%); socialiştii acumulează sub 50 mandate de deputat şi, atrăgând câţiva deputaţi cu viziuni de stânga, oricum guvernează ca un singur partid (şanse de realizare a scenariului – 30%); socialiştii acumulează puţin peste 40 de mandate de deputat şi în acest caz sunt nevoiţi să accepte formarea unei coaliţii de guvernare cu alt partid (şanse de realizare a scenariului – 15%); şi socialiştii acumulează puţin peste 40 de mandate de deputat şi toţi ceilalţi se unesc împotriva lor, lăsându-i în opoziţie ca şi pe comunişti în 1998 (şanse de realizare a scenariului – 15%).

Într-un interviu pentru Digi 24 (digi24.ro) citat de agora.md, jurnalistul român Cristian Tudor Popescu explică de ce președintele Klaus Iohannis a fost absent la ședința solemnă a Parlamentului pentru a marca 100 de ani de la unirea cu Basarabia. Potrivit comentatorului, ar fi vorba de „un calcul politic al lui Klaus Iohannis, care urmărește să-și conserve imaginea în plan extern, cu atât mai mult cu cât există „niște vorbe destul de întemeiate, nu sunt chiar zvonuri” în legătură cu posibila desemnare a sa ca viitor președinte al Consiliului European, în locul lui Donald Tusk”. „Având asta în minte, președintele Iohannis nu a venit aici, pentru că chestiunea unirii Republicii Moldova cu România nu e deloc profitabilă în raport cu actorii zonei: SUA, UE și Rusia”, spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul speculează că, în ciuda unei percepții eronate, Rusia ar fi interesată de unire, chiar ar fi de acord cu ea, pentru că ar fi vorba „de o monedă de schimb pentru Crimeea, pentru estul ucrainean, pentru Transnistria și pentru ce teritorii o mai avea în vedere Putin. „Și atunci, Moscova spune da, ok, foarte bine, ne luam și noi partea noastră”, afirmă jurnalistul. Oricând se poate spune: Crimeea s-a alipit la țara-mamă, la Rusia, prin vot, a fost referendum democratic, la fel cum poate fi și în Republica Moldova. Asta înseamnă că anexarea Crimeei e validă și de ce ne mai daţi sancţiuni atunci, domnilor americani și UE?”.

Cotidianul.md îl citează pe analistul Veaceslav Negruța care susține, în baza ultimelor informații oferite de Banca Națională, că „deocamdată niciun ban nu a fost recuperat în urma fraudei bancare”. Potrivit fostului ministru al Finanțelor, președintele Parlamentului Andrian Candu, dar și unele instituții mass-media afiliate PDM, „dezinformează atunci când susțin că ar fi fost recuperate anumite sume din banii fraudați”.

XS
SM
MD
LG