Vă cădea sau nu guvernul Sandu este întrebarea zilei. Puţini totuşi se apucă să ghicească. O face directorul agenției IPN.md, Valeriu Vasilică. „Mai degrabă că va cădea”, anticipează el. Primul câştigător va fi Partidul Democrat, care vor avea prilejul „pentru o revenire, fie și parțială, la guvernare”, scrie Vasilică. De câștigat, de asemenea, va avea PSRM, care are şansa de a prelua guvernarea de unul singur. În opinia autorului, Blocul ACUM are atât de pierdut, cât și de câștigat: de pierdut, pentru că va rămâne cu imaginea că nu a făcut față unor așteptări foarte mari, iar de câştigat - pentru că despărțirea de PSRM și, prin afiliere, de Igor Dodon, ar putea să-i ofere un plus de imagine.
Adevarul.ro îl citează pe un deputat socialist, Bogdan Ţîrdea, care consideră la fel ca mai mulţi socialişti, că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preț președintele Republicii Moldova” și din acest motiv intenționat a provocat criza politică. Ar încerca să-și crească popularitatea pentru a avea mai multe șanse în alegerile prezidențiale din 2020, spune el.
Zdg.md scoate în evidență o declarație de luni de la postul public de televiziune Moldova 1 a premierului Maia Sandu, potrivit căreia pentru partenerii externi ar putea întoarce spatele R. Moldova. Pentru parteneri, susţine ea, contează ca să fie reformată justiția și UE oferă sprijin tocmai pentru că are încredere în actualul Guvern, iar dacă acesta va primi vot de neîncredere, ei ar putea să ne întoarcă spatele și să nu mai ofere finanțare. Un vot împotriva Guvernului ar însemna „vot împotriva reformei justiției”, a mai spus Sandu. Marți, pe 12 septembrie, miniștrii ar fi trebuit să meargă în Parlament nu pentru moțiune, ci pentru a prezenta bugetul pentru anul 2020, a mai arătat prim-ministra.
Tribuna.md preia calculele fostului primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, care a găsit că din 2009 până în prezent în R. Moldova s-au desfășurat 33 de scrutine naționale și locale, ce au costat 1 miliard de lei. „La moftul cuiva, noi am mai avut 3 anticipate și unul parțial, plus referendumuri locale, alegeri repetate, ș.a.m.d. 1 miliard de lei din bugetul nostru al tuturor, unde mai pui cheltuielile fiecărui partid (oficiale și neoficiale), care ar fi minimum încă 2 miliarde”, mai spune Codreanu. Asta îl face să creadă că „oamenii au pierdut încrederea cu totul, pentru că la conducere au fost doar oameni care au luat și care nu au dat”.
Anticoruptie.md dă detalii despre cazul procurorului mai întâi achitat, iar apoi condamnat la 7 ani de închisoare pe o cauză de corupţie. Este vorba despre fostul procuror al Procuraturii Edineț, Corneliu Gheras. Acum doi ani, acesta fusese achitat de prima instanță. Curtea de Apel Bălți l-a condamnat, însă, vinerea trecută la șapte ani de închisoare cu executare, pentru corupere pasivă. Acesta a fost luat sub strajă direct din sala de judecată. Decizia Curții de Apel vine după ce magistrații au admis apelul procurorului care a prezentat acuzarea de stat, în ceea ce privește măsurile asiguratorii, pronunțându-se o nouă hotărâre. Fostul procuror a fost condamnat la șapte ani de închisoare, cu executare în penitenciar de timp închis și aplicarea unei amenzi de 400 de mii de lei. De asemenea, a fost menținut sechestrul, fiind confiscată în contul statului suma de 17 mii de Euro, bani ce reprezintă bunurile rezultate din infracțiune.
Deschide.md oferă detalii în cazul judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală care momentan are probleme cu justiţia. Acesta ar fi încercat în 2013 să ascundă procurarea unei case, dar și prețul real al acesteia. Astfel magistratul a cumpărat o casă din strada Rădăuțan din Capitală, prin procură, la un preț de numai 299 000 lei pe când autoritățile spuneau că imobilul ar costa 717 097 lei. Asta în condițiile în care pe parcursul anilor 2012 - 2013, Oleg Sternioală ar fi primit un salariu total de 153 066 lei. Surse judecătorești citate de Deschide.md spun că încă în 2013, pe când Oleg Sternioală era judecător la Judecătoria Chișinău, a obținut de la un notar din Florești o procură care îi permitea să cumpere și să vândă imobile din numele tatălui său.
Balkan Insight (balkaninsight.com) publică o analiză în care Mădălin Necșuțu susține că noul primar al capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban, este privit pe scară largă drept cel mai promițător avocat politic din țară, după președintele Igor Dodon. Jurnalistul notează că, la fel ca Dodon, de-a lungul carierei sale, Ceban a promovat un mesaj pro-rus și naționalist, negând moștenirea culturală și etnică românească a majorității moldovenilor și, astfel, redând o temă mult propagată în perioada sovietică - cea care afirmă că în Republica Moldova există o națiune separată de ceea din România, din care Basarabia (cea mai mare parte a teritoriului actual al R. Moldova) a făcut parte între cele două războaie mondiale.
Jurnal de Chișinău (jc.md) titrează: „Primăria Cebanilor”. Publicația se referă la rezultatul alegerilor din municipiul Chișinău, în urma cărora Eugenia Ceban, mama primarului ales, a redevenit consilieră pe lista PSRM-ului. La prima vedere, ar fi un conflict de interese. Fostul consilier municipal și actualul parlamentar al grupului PAS, Oazu Nantoi, a declarat pentru Jurnal de Chișinău că, pe parcursul deceniilor, puterea centrală de la Chișinău a ținut întotdeauna drept ostatic municipiul. „Este un fel de teatru al absurdului, dar aș vrea să vă întreb ce coloratură politică are mirosul din municipiul Chișinău?”, spune politicianul.
Radiochisinau.md relatează că cetățenii români din Republica Moldova au mers masiv la vot pentru a alege președintele României, inclusiv pentru faptul că procesul a durat trei zile. Analiștii de la Chișinău remarcă faptul că această campanie electorală a fost una mai puțin dramatică, iar politicienii nu au prezentat prea multe programe pentru Republica Moldova. Analistul politic Veaceslav Berbeca, bunăoară, explică opțiunile electorale ale alegătorilor români din Republica Moldova prin faptul că unii candidați erau foarte cunoscuți, în timp ce alții nu au avut trecere la Chișinău nici în celelalte scrutine.
Cu referire la rezultatele votului la prezidențialele din România, ziarulnational.md publică un editorial de Nicolae Negru, în care acesta scrie despre votul din diaspora – în special din R. Moldova, unde participarea la alegeri a bătut recordurile, aceasta fiind legat, probabil, și de faptul că diaspora a avut trei zile la dispoziție ca să poată vota. Editorialistul afirmă că turul doi se arată ca unul formal, iar Viorica Dăncilă nu are în aparență multe șanse de câștig, oricât și-ar mobiliza electoratul. În opinia sa, există un risc: „ca electoratul de dreapta să se demobilizeze, să stea acasă, crezând că victoria lui Iohannis este inevitabilă. Așa că în turul doi va conta capacitatea candidaților de a-și chema susținătorii la urne, bătălia se va da pe terenul mobilizării la vot”, subliniază Nicolae Negru.