Linkuri accesibilitate

„Soluțiile spectaculoase vor veni la momentul în care noi vom anunța Guvernul și el va fi învestit”. (Igor Munteanu, TV8)


Revista presei matinale de la Chișinău.

  • Analistul politic Iulian Chifu scrie într-un editorial pe ADEVARUL despre ceea ce el numește „Chinurile formării noii majorități la Chișinău”. Începutul săptămânii a arătat foarte clar cum stau lucrurile și cum ar trebui revizuite abordările de acasă pentru ca, împreună, partidele pro-europene să preia guvernarea, crede expertul de la București. El este de părere, între altele, că Andrei Năstase trebuie să accepte că nu poate impune o soluție individuală și nici nu poate torpila candidatura prezidențială a Maiei Sandu din motive egoiste și înguste, de partid. Iar Andrian Candu, în opinia sa, realizează că nu are viitor decât în această formulă, că trebuie să accepte compromisul, inclusiv alegerile anticipate după prezidențiale, dacă ceilalți doi parteneri de coaliție o cer, urmând să lupte cu pragul și pentru preluarea completă a părții pro-europene și funcționale a fostului PDM. „Chiar dacă acest lucru înseamnă și preluarea lui Pavel Filip însuși, ca deputat, la un anumit moment dat”, conchide Chifu.
    Revista presei de la Chișinău
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:02:35 0:00
    Link direct
  • ANTICORUPȚIE rezumă concluziile auditorilor Curții de Conturi, care au examinat recent raportul privind gestionarea resurselor și a patrimoniului public de către Consiliul Audiovizualului în perioada 2018-2019. Printre nereguli sunt enumerate irosirea banului public – a peste 400 de mii de lei, lacune în administrarea veniturilor Bugetului de stat din taxele de licențiere, precum și acordarea netransparentă a unor premii.
  • „Moscova și-a numit Procurorul General la Chișinău!”, afirmă, într-un comentariu preluat de DESCHIDE.MD Cristian Hrițuc. Expertul de la București consideră că în R.Moldova se produce o schimbare de paradigmă. „Sunt deja mai multe date care confirmă faptul că Federația Rusă și-a updatat strategia în ultima vreme, a schimbat jocul și nu se mai mulțumește să mizeze doar pe ajutorul și loialitatea politicienilor pro-ruși, servili, ci începe să-și numească propriii oameni în structurile statului, în structurile de forță, cu care să controleze inclusiv factorul politic”, scrie analistul. În opinia acestuia, dacă până nu de mult Federația Rusă se mulțumea să sprijine un lider politic care gestiona sau controla instituțiile statului, după era Plahotniuc și mai ales după apariția imaginilor cu un Igor Dodon abonat la „kuliokul” lui Plahotniuc, Moscova preferă să dețină direct controlul unor instituții.
  • DIEZ publică un video cu pelicanii care revin în R.Moldova. Sute de păsări s-au stabilit pe suprafața lacului Congaz din Găgăuzia. Pelicanii vin primăvara și se zboară din țară la sfârșitul toamnei. În R.Moldova, ajung două tipuri de pelicani, pelicanul obișnuit și creț. De regulă, păsările se stabilesc mai departe de ochii oamenilor și cunosc deja locurile în care se pot hrăni, precizează portalul.
  • De ce au ales să se expună riscului de infectare, ce provocări au înfruntat și cu ce concluzii au ieșit din „tură”, au fost întrebați de MEDIA AZI jurnaliștii „din prima linie” – de la Oameni și Kilometri, Ziarul de Gardă și Pro TV Chișinău, cei care au relatat din secțiile unde sunt internați cei în stare gravă, zone în care doar personalul medical are acces. Jurnalista Liliana Botnariuc și colegul ei, fotograful Mihail Kalarașan, au fost printre primii care au publicat un reportaj din interiorul unei instituții medicale ce tratează persoane infectate cu noul coronavirus, scrie portalul. „Provocarea a fost să stăm acolo 24 de ore că să adunăm cât mai multă informație, explicații, fotografii și imagini video, împreună cu fotograful. El, apropo, a fost singurul care a acceptat să se expună riscului, să meargă și să filmeze. Alții au refuzat”, povestește Liliana Botnariuc.
  • Invitat la SPUTNIK MOLDOVA, liderul comuniștilor moldoveni, fostul președinte al R.Moldova, Vladimir Voronin, regretă că „nu există astăzi o idee unificatoare pentru țară”. În opinia sa, un stat lipsit de ideologie poate fi atras cu ușurință de partea lor de orice forțe din exterior cărora le convine acest lucru, pentru a-l folosi în scopurile și în interesele lor. „Dacă nu vom avea o ideologie bazată pe principiile suveranității și independenței, noi nu vom edifica niciodată un stat independent și suveran și ne vom tot zbuciuma încolo și încoace”, afirmă Voronin la Radio Sputnik.
  • Deputatul Platformei DA Igor Munteanu s-a arătat convins, într-o emisiune la TV8 că în curând se vor găsi voturile în Parlament pentru a numi un nou Guvern. Parlamentarul a dat și un termen – în iulie. Munteanu a precizat că se caută acest consens actualmente în Parlament. „Nu avem soluții spectaculoase. Soluțiile spectaculoase vor veni la momentul în care noi vom anunța Guvernul și el va fi învestit”, a adăugat deputatul.
  • Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională din România, Iulian Fota, a declarat la TVR MOLDOVA că R. Moldova se autoizolează sau, mai concret, unii politicieni au tot interesul să izoleze țara de spațiul civilizat al Occidentului. El a menționat că Occidentul face tot ce poate ca să întărească integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova, pe când Rusia face tot ce poate să șubrezească aceste valori. La rândul său, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, este de părere că societatea din R.Moldova nu este una anti-românească. Fostul șef al diplomației de la București a precizat că România privește relația cu R.Moldova pe termen lung și nici un politician de la Chișinău nu poate produce convulsii prin transmiterea unor dezinformări.
  • ZIARUL DE GARDĂ a discutat cu câțiva părinți care sunt nevoiți să-și ia copiii cu ei la serviciu, astfel riscând să-i îmbolnăvească, ori să-i lase singuri acasă fără supravegherea unor adulți, în condițiile în care grădinițele de copii rămân închise. Unii dintre părinți în tot acest timp stau acasă, cu riscul de a-și pierde locul de muncă sau sunt nevoiți să-și ia concediu din cont propriu, pentru că nu au cu cine își lăsa odraslele în siguranță, în timp ce autoritățile susțin că, deocamdată, nu este posibilă reluarea activității grădinițelor, cel puțin până pe data de 15 iulie. „Ne îngrijorează foarte mult faptul că noi cheltuim bani enormi pentru un sistem care a intrat în colaps. Autoritățile nu se deranjează de faptul că noi, ca contribuabili, achităm impozite care sunt redirecționate într-un sistem care lucrează în gol. Fie instituționalizăm copiii, cu toate riscurile, fie dăm posibilitatea părinților să stea cu ei acasă cu achitarea unei indemnizații și păstrarea locului de muncă”, afirmă, citată de publicație, Ala Revenco, fondatoare a asociației „Părinți Solidari”.
  • ZIARUL NAȚIONAL publică opinia deputatului Platformei DA Igor Munteanu, potrivit căruia Igor Dodon este unul dintre puținii lideri ex-sovietici care dă curs invitației lui Vladimir Putin, „de susținerea căruia are nevoie ca de aer”. Aflarea președintelui R.Moldova la parada de la Moscova, în ziua când țara sa marchează 30 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate, confirmă calitatea sa de servitor umil și mercenar al intereselor Rusiei, spune Munteanu. „Ar fi impropriu și imoral să permitem ca politica externă să ajungă pe „masa de operație” a măcelarilor lui Igor Dodon, mai ales în ajunul scrutinului prezidențial din 2020, pentru ca acest personaj să-și achite datoriile față de partenerii săi estici. Politica externă nu poate ajunge jucăria unui președinte dezechilibrat, care vrea să se ocupe de ceva la care nu se pricepe și nici nu va putea vreodată. Politica externă echilibrată despre care turuie „privighetorile” acestui personaj înseamnă, de fapt, o politică de izolare de Occident, un scop politic care trebuie blocat”, punctează politicianul din opoziție.
XS
SM
MD
LG