Linkuri accesibilitate

România: a fost publicată în Monitorul Oficial legea care extinde la trei zile votul în alegerile generale


România, alegeri prezidențiale, noiembrie 2019.
România, alegeri prezidențiale, noiembrie 2019.

La următoarele alegerile generale din Româna (eventual anticipate),cetățenii români din diaspora vor putea vota trei zile, așa cum s-a întâmplat în premieră la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, câștigate de președintele Klaus Iohannis. Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență adoptată de guvernul lui Ludovic Orban înainte de a fi demis. Alte schimbări statuate prin noua lege: se va putea vota la orice secție. Totodată este dublat numărul de parlamentari pentru diaspora.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, un milion de români din diaspora a votat, ceea ce a însemnat triplarea celor care până acum votau în străinătate. A existat și posibilitatea votului prin corespondență.

Noua ordonanță de urgență mai precizează că în caz de alegeri anticipate, cum își dorește actualul guvern liberal de la București, se reduce termenul pentru declanșarea acestora la 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea parlamentului.

În Noiembrie 2019, peste 96% din alegătorii români din R. Moldova care au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale din România și-au dat votul pentru Klaus Iohannis. La al doiela tur al prezidențialelor, din 24 noiembrie 2019, a urne în secțiile de votare din stânga Prutului s-au prezentat aproximativ 52 de mii de alegători, cu aproape 10 mii mai mulți decât în primul tur.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG