Linkuri accesibilitate

România critică lipsa de transparență a ultimei ședințe a Parlamentului de la Chișinău


Ministrul român de externe Bogdan Aurescu, Luxembourg, 12 octombrie 2020.

Ministerul de Externe din România a criticat modul în care Parlamentul de la Chișinău a adoptat miercuri noapte legile bugetului drept „decizii nedemocratice și netransparente”, care nu respectă normele parlamentare în vigoare și nu țin cont de principiile statului de drept. Ministerul Afacerilor Externe constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

Este o referire directă la decizia Parlamentului de a anula așa-numita lege a miliardului, prin care statul a garantat împrumutul acordat de Banca Națională celor trei bănci comerciale devalizate în 2014. Această garanție sau datorie a statului față de Banca Națională a fost la rândul său transformată în datorie de stat, ceea ce înseamnă că este suportată de toți contribuabilii.

Revocarea legii miliardului a fost deja criticată de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu într-un interviu cu Europa Liberă, exact pentru motivul că subminează credibilitatea R. Moldova pe piața internațională, respectiv ar putea îngreuna obținerea sprijinului financiar din partea FMI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG