Linkuri accesibilitate

România a scăpat, după 16 ani, de „mecanismul de verificare” UE


Comisia Europeană a anunțat vineri că renunță la monitorizarea justiției, luptei cu corupția și statului de drept în România și Bulgaria printr-un mecanism special, introdus încă de la aderarea la UE a celor două țări, în 2007.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), aplicat dintre toți noii membri UE numai celor două țări balcanice, a fost considerat de unii ca o consecință a insuficientei lor pregătiri de aderare, sau chiar a primirii lor premature.

Între timp, UE a introdus rapoarte anuale privind respectarea statului de drept pentru toate țările membre. Spre deosebire de MCV, aceste rapoarte deschid calea și spre posibila sancționare a țărilor care nu respectă valorile democratice europene, cum informează Europa Liberă România.

Renunțarea la MCV a fost anunțată vineri de președinta CE, Ursula von der Leyen. „Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE!”, a comentat ea.

Președintele român Klaus Iohannis a salutat anunțul ca pe o „mare reușită a României”, dar a atras atenția împotriva euforiei exagerate.

„Nu e momentul însă să încetinim lupta anticorupție. Este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și lupta împotriva evaziunii fiscale”, a spus liderul de la București.

Tot vineri, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că eliminarea MCV este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, fiind și un argument pentru primirea țării în Spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne.

Ursula von der Leyen a cerut miercuri, într-un discurs anual în Parlamentul European, ca România și Bulgaria să fie primite cât de curând în Spațiul Schengen, dar țara care a blocat cea mai recentă tentativă în aceste sens, Austria, a semnalat imediat că nu renunță la opoziția ei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG