Linkuri accesibilitate

DNA: a doua descindere la guvern


Guvernul de la București
Guvernul de la București

În România, procurorii anticorupție au intrat în clădirea executivului pentru a ridica probe ale unor presupuse infracțiuni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Procurorii anticorupție au descins cu multă discreție în sediul Guvernului României pentru a ridica probe referitoare la posibile fapte de corupție care s-ar fi întâmplat în luna iulie. Perchizițiile au avut loc la sediul Secretariatului general al Guvernului și la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, unde procurorii suspectează trucarea unui concurs de angajări. Este vizată o fostă jurnalistă, care a fost purtătoare de cuvânt în 2016 la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, dar și alte persoane.

Investigația este în derulare și nu există încă destule amănunte, dar anchetatorii au interogat mai mulți funcționari guvernamentali. Într-un comunicat al Ministerului pentru Relația cu Parlamentul se pomenește despre multiple audieri, inclusiv ale membrilor din Comisia de concurs a ministerului. Procurorii au făcut fotografii, au copiat acte și întregul proces de perchiziție a fost filmat.

Este pentru a doua oară când reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au intrat în clădirea guvernului pentru a ridica probe ale unor presupuse infracțiuni. Prima dată au făcut-o la începutul acestui an, în februarie, după ce executivul a adoptat celebra Ordonanță de Urgență numărul 13, cea care prevedea o grațiere colectivă și dezincrimina abuzul în serviciu, o infracțiune pentru care a fost trimis în judecată Liviu Dragnea, liderul principialului partid de guvernământ. Atunci DNA a explicat că nu a găsit fapte de corupție, dar a descris un traseu plin cu indicii privind anumite infracțiuni, cum ar fi cele de favorizare a infractorului, fals intelectual, prezentarea cu rea credință de date inexacte și alte acuzații care potrivit DNA nu erau de competența procurorilor anticorupție. În acest fel, DNA a închis investigația, chiar înainte de hotărârea Curții Constituționale care a fost sesizată să se pronunțe dacă a fost sau un conflict între puterile statului, atunci când DNA (Justiția) a început o investigație împotriva Guvernului(puterea executivă).

Judecătorii Curții Constituţionale au decis în februarie că procurorii și-au depășit atribuțiile, deși DNA făcuse deja un pas înapoi. În acest fel, a fost obținut un precedent, care pornește de la faptul că procurorii nu pot ancheta felul în care guvernul adoptă un act normativ sau interesele care stau în spatele acelui act.

Lucrurile sunt diferite acum, când 11 procurori au perchiziționat două departamente ale executivului: Secretariatul General al Guvernului și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, unde există bănuieli pentru mai multe fapte de corupție.

La prima vedere par inexplicabile derapajele funcționarilor guvernamentali bănuiți de corupție, dar pe de altă parte, cei care vor să beneficieze cu orice preț de funcțiile lor, dincolo de limitele legale, se consideră stăpâni pe situație și protejați de șefii lor sau de terminațiile acestora în structurile juridice sau de forță.

XS
SM
MD
LG