Linkuri accesibilitate

Kovesi: o executare amânată. De ce nu mediază nimeni conflictul?


În România, se consumă astăzi un nou episod al confruntării între justiție și guvernul condus de social democrați. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este presat de o parte a fruntașilor partidului s-o demită pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea faimoasei Direcții Naționale Anticorupție, dar decizia nu este ușoară. Ce-a ales să facă ministrul?

Ministrul român al Justiției, Tudorel Toader nu le-a dat satisfacție colegilor săi de coaliție și, cu toate că și-a întrerupt vizita în Japonia, nu a luat nicio decizie în cazul procuroarei șefe anticorupție, Codruța Kovesi. Prim-ministra Viorica Dăncilă a ținut să-l cheme de urgență la București pentru a pune capăt războiului dintre politicieni și procurori, dar la declarațiile de presă făcute în această seară, ministrul Justiției, și-a început anunțurile importante prin a spune că „înainte de a accepta demnitate de ministru” a discutat cu liderii coaliției de guvernare și a primit „garanții de neimplicare a factorului politic în activitatea ministerului” și în „deciziile” sale. Tudorel Toader a subliniat că aceste lucruri s-au respectat și continuă se respecte.

Scoaterea în evidență a acestor condiții este o formulă prin care ministrul Justiției le atrage atenția președintelui PSD, Liviu Dragnea, și șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cei doi lideri ai partidelor aflate la putere, că nu vrea să răspundă la comenzi și că, dacă o va face, va fi într-un context ales de el. Astfel, potrivit calendarului anunțat chiar de Tudorel Toader, săptămâna viitoare va prezenta în Parlamentul României raportul de evaluare privind activitatea DNA, a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și evaluarea Parchetului General, iar joia viitoare va face o conferință de presă în care va da expune conținutul și concluziile raportului cu referire la activitatea DNA.

Liderii celor două partide de guvernământ nu sunt mulțumiți cu răspunsul amânat al ministrului Justiției, mai ales după ce ieri seară aproape două milioane de români au urmărit prima conferință de presă organizată de Codruța Kovesi la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Șefa DNA a explicat de mai multe ori, clar și pe înțelesul tuturor care este miza asalturilor politice asupra instituției pe care o conduce. A vorbit despre un „festival disperat al inculpaților”, care „lansează seară de seară la diverse posturi de televiziune neadevăruri” prin care este urmărită „îngenuncherea statului și umilirea cetățenilor”.

Încă de la început a scos la iveală mobilul fostului deputat PSD, Vlad Cosma, cel de la care a dat startul celui mai recent scandal și care a trimis mai multor televiziuni înregistrări video compromițătoare la adresa procurorilor anticorupție: și el, și tatăl său, Mircea Cosma, fost șef al Consiliului Județean Prahova, au fost condamnați la închisoare în primă instanță, primul pentru trafic de influență, al doilea pentru luare de mită și abuz în serviciu. Fiul a primit 5 ani de închisoare cu executare, tatăl - 8 ani. Au încercat să-i facă pe procurori să le fie de ajutor, cerându-le, spre exemplu, ca la înfățișarea următoare să propună pedepse mai mici. Apoi, fiindcă nu au reușit în acest fel, a urmat șantajul. Dintr-o stenogramă din care Codruța Kovesi a citit două paragrafe, rezultă că fostul deputat PSD a încercat să-i șantajeze pe procurorii de la Ploiești, spunându-le că va ieși un mare scandal, dacă nu cedează. Săptămâna viitoare urmează decizia definitivă a judecătorilor, pentru cei doi social-democrați, tată și fiu.

Așadar, războiul continuă și nu există niciun mediator, ci doar așteptarea verdictului ministrului Justiției, aflat în tabăra politicienilor. Potrivit Articolului 80 (2) din Legea fundamentală, „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Klaus Iohannis preferă să vadă în ce fel se desfășoară lucrurile și abia după ce se clarifică, intervine.

XS
SM
MD
LG