Linkuri accesibilitate

România numește atacul asupra unei nave cu grâne în Marea Neagră „escaladare fără precedent”


Urmările atacului rusesc asupra navei comerciale din Marea Neagră.
Urmările atacului rusesc asupra navei comerciale din Marea Neagră.

Ucraina a acuzat joi Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi într-un „atac nerușinat” o navă civilă de cereale în Marea Neagră, în zona economică maritimă a României. Ministerul de Externe român condamnă atacul.

O navă civilă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuc.

Informația a fost confirmată de Garda de Coastă din România.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă „ferm”, într-un comunicat, atacul forţelor armate ruse împotriva navei nave comerciale, despre care consideră că e o „escaladare fără precedent”.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră. Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea de către Federaţia Rusă a Cartei Naţiunilor Unite prin bombardarea sistematică şi iresponsabilă a infrastructurii ucrainene şi a navelor care transportă grâne”, transmite MAE.

Kremlinul a refuzat să comenteze incidentul, potrivit unei relatări Reuters de vineri.

Vasul avea la bord un echipaj din 22 de persoane, nimeni nu a fost rănit în explozie, a declarat pentru Europa Liberă un reprezentant al Gărzii de Coastă. Explozia nu a afectat capacitatea de deplasare a navei.

Nava civilă, spune comunicatul Gărzii de Coastă, era la 55 de kilometri de Sf. Gheorghe, din județul Tulcea, în zona economică exclusivă a României, atunci când a avut loc explozia.

Zonă economică exclusivă este zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran, care se extinde până la maximum 200 mile marine în larg, distanța fiind calculată de pe linia de bază a apelor teritoriale.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că o navă sub pavilion Saint Kitts & Nevis a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia după ce a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk din regiunea Odesei.

Nava ar fi suferit avarii la babord, inclusiv la cala de marfă și la o macara, spune compania.

„Vasul AYA, care transporta cereale din portul ucrianean Ciornomorsk către Egipt era în Marea Neagră și a fost avariat puternic”, afirmă oficiali ai marinei ucrainene, citați de Reuters.

Kitts și Nevis este o țară insulară din arhipelagul Antilele Mici, între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic. Este cel mai mic stat de pe continentele americane, ca suprafață și populație.

Volodimir Zelenski acuză Rusia

Informația privind atacul a fost confirmată și de șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, care nu a oferit și detalii despre nava atacată.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că nava a fost lovită de o rachetă rusească imediat după ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene și că nu au existat victime, conform unei evaluări preliminare.

„Atacul de astăzi din Marea Neagră este împotriva unei nave civile obișnuite imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Potrivit datelor preliminare, din fericire, nu au fost victime”, a spus șeful statului ucrainean.

„Așteptăm reacția lumii. Grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o țintă pentru rachete”, a adăugat Zelenski.

Pagube pe vasul Aya, în urma atacului rusesc.
Pagube pe vasul Aya, în urma atacului rusesc.

El a promis că statul ucrainean „va continua să facă totul” pentru a proteja porturile, Marea Neagră și a furniza hrană pieței globale.

„Ucraina este unul dintre principalii garanți ai securității alimentare mondiale. Stabilitatea internă și viața normală în zeci de țări din întreaga lume depind de funcționarea normală și neîngrădită a coridorului nostru de expertiză alimentară.

Livrările de alimente ale Ucrainei către țările din Africa și Orientul Mijlociu sunt esențiale. Vom continua să depunem toate eforturile pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră și exporturile de alimente către piețele globale. Aceasta este adevărata prioritate a Ucrainei - protejarea vieții - și ar trebui să fie prioritatea tuturor țărilor.

Așteptăm ca lumea să reacționeze. Grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată ținte pentru rachete”, a scris Zelenski pe X.

Cargoul AYA, victima atacului rusesc

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a declarat că atacul rusesc asupra navei care transporta cereale în Marea Neagră este unul la „libertatea de navigație și securitatea alimentară globală”.

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători și exportatori agricoli din lume, dar a fost transformată într-un câmp de luptă navală când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Anul trecut, Moscova s-a retras dintr-un acord intermediat de ONU care garanta tranzitul în siguranță al exporturilor agricole ale Ucrainei la Marea Neagră, dar Kievul a creat anul trecut un coridor maritim care să-i permită continuarea comerțului.

Coridorul de transport maritim cuprinde coasta de vest a Mării Negre înainte de a ieși din apele ucrainene și trece pe la sud de România și Bulgaria.

Peste 5.000 de nave au traversat coridorul de cereale de când a fost creat, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Prețurile globale ale alimentelor au crescut de când Rusia a invadat Ucraina, pe fondul temerilor că conflictul din Marea Neagră va împiedica aprovizionarea globală cu alimente.

Armata rusă atacă în mod regulat regiunile ucrainene, precum și obiectivele ucrainene din Marea Neagră, în special, Insula Șerpilor, folosind diferite tipuri de arme: cu drone și rachete.

Atacurile asupra navelor civile din apele internaționale de către Federația Rusă nu au fost raportate până acum.

Moscova a negat atacurile vizate asupra civililor de la începutul invaziei la scară largă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG