Linkuri accesibilitate

România și derapajele de la democrație (Cristian Câmpeanu/„22”)


Problemele economice în care s-a înglodat PSD odată cu bugetul pentru 2018 (Lucian Negrea/stiripesurse.ro).

„Răzvan Voncu, de la Adevărul, scrie că recentul sondaj de opinie difuzat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău e „un duş rece pentru unionişti”. Majoritatea populaţiei l-ar susţine pe Igor Dodon şi pe „socialiştii” lui. De vină ar fi nu numai deceniile de anti-românism şi anti-europenism din perioada sovietică, ci şi strategia defectuoase a statului român după 1991. De acum, România n-ar trebui să întoarcă spatele Republicii Moldova, ci dimpotrivă, să-și clarifice strategia urmărind măcar trei direcții: „obiective care ţin nemijlocit de identitatea românească, pe care să le urmărească într-un mod mult mai egoist. Adică punându-şi clar amprenta pe ele”. Și dă ca exemplu rezultatul aproape nul al unor finanțării de colaborări care „risipesc banii României şi disipează imaginea pe care dorim să o afirmăm în spaţiul public al Republicii Moldova”. În loc de fonduri pentru biblioteci, din care nu s-a ales mai nimic, mai bine s-ar fi fondat o Bibliotecă Națională la Chișinău. E nevoie de programe românești plus funcționari din România la Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de acolo. Voncu insistă din nou că ajutorul dat Republcii Moldova trebuie condiționat „nu numai de termene şi indici, ci şi de relevanţa românească a respectivelor iniţiative”. În sfârșit, ar trebui investit în tineri – și nu prin burse de studiu ca până acum, astfel ca tinerii bsarabeni bine pregătiți și ambițioși să plece spre Occident, ci într-o formă care să-i susțină în țara lor, „să poată trăi şi progresa acolo, pentru ca apoi să schimbe mentalitatea şi opţiunile populaţiei de acolo”.

Într-un comentariu apărut în revista 22, Cristian Câmpeanu arată cum România devine un caz cu totul aparte, mult dincolo de gravitatea derapajelor de la democrație ale unor țări precum Ungaria sau Polonia. Noile modificări ale Codurilor penale, în fază de aprobare în parlament, au mers mult prea departe. „În noua filozofie de stat a PSD/ALDE, principiul fundamental este că drepturile infractorilor trec deasupra drepturilor victimelor”, lucru nemaivăzut nici măcar în kleptocrațiile africane, arabe sau ucraineană. Acestă legislație nu poate fi aplicată, e pur și simplu „un hibrid monstruos, ceva între Coreea de Nord, Afganistan și Sudanul de Sud o amenințare gravă pentru ea însăși și pentru cei din jur. Or, așa ceva nu poate fi acceptat în mijlocul Europei și nu va fi acceptat”.

Mai sunt și problemele economice în care s-a înglodat Partidul Social-Democrat odată cu bugetul pentru 2018. Chiar parlamentarii pesediști „s-au luat cu mâinile de cap” la propriu, scrie Lucian Negrea pe stiripesurse.ro, atunci când Comisia buget-finanțe a aprobat amendamente prin care toți banii încasați din colectarea impozitului pe venit au fost direcționați către Unitățile Administrativ Teritoriale. Rezultă o „gaură” la buget de 50 de miliarde de lei, care, zice-se, ar putea fi acoperită printr-o colectare mai bună. Din 83 de milioane de lei fond de rezervă la bugetul de stat, 60 au fost date cultele religioase, iar ca Guvernul să aibă totuși acces la niște bani în prag de iarnă, s-a s-a luat din fondurile destinate cofinanțării proiectelor europene. În opinia lui Lucian Negrea, acesta e un buget imposibil, al unui partid care probabil nu mai are de gând să mai rămână la guvernare.

XS
SM
MD
LG