O analiză LARICS, semnată de cercetătorul Nicolae Țîbrigan și publicată pe blogurile Adevărul, demontează propaganda rusă privind nivelul înalt de înarmare al armatei Federației Ruse. „De-ar fi să-i credem pe cuvânt, ruşii s-ar afla în posesia unor noi arme hipersonice, rachete de croazieră cu propulsie nucleară, noi rachete balistice intercontinentale, drone subacvatice, dar şi arme laser”. Analiza LARICS este un comentariu cu corecturi considerate necesare la discursul lui Vladimir Putin despre starea națiunii. Putin a prezentat, între altele, și noile colecţii de arme de „neînvins“, unele „ultrasecrete“, aflate în etapa de testare sau devoltare, sub formă de grafice sofisticate, clipuri filmate și animații. Dar, scrie Țîbrigan, deja jurnaliști independenți de la The Insider și Republic au detectat mai multe falsuri: „nouă minciuni (...) despre previziuni demografice, problematica pensiilor precum şi costurile totale ale asisteţei medicale din Federaţia Rusă”. Apoi, unele din materialele video prezentate ar fi fake-uri, în speță prelucrarea unor imagini vechi, chiar și din anii șaizeci, cu prototipuri de arme sovietice care nu au mai fost produse. Vechi tehnici de propagandă sovietică, care, la rândul lor, au fost inspirate de propaganda lui Adolf Hitler, în momentele în care armata germană nu stătea prea bine și avea nevoie de îmbărbătare. Ofițerilor li se prezentau deci așa numitele „arme minune”, care cu siguranță vor pune capăt războiului în favoarea Germaniei. După cum se știe, nu a fost așa. De ce apelează Vladimir Putin la asemenea metode ieftine? Din interes electoral. În apropiatele alegeri prezidențiale, Putin are nevoie de acel 70 la 70, adică 70% din voturi, în condițiile unei participării de minimum 70% dintre alegători.
Liviu Dragnea, președintele Partidului Social-Democrat, tocmai a anunțat intenția partidului de a promova un proiect de lege care să pedepsească defăimarea țării peste hotare, așa cum expres a precizat Dragnea ar face în mod curent europarlamentarul Monica Macovei. De notat și că europarlamentarul Cristian Preda a fost deja convocat pentru 28 martie să dea socoteală pentru declarații critice la adresa guvernul de la București. Va merge în fața Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, pe care îl deține din 2009, prin decretul semnat de Traian Băsescu. Printre „judecători”, notează Preda pe blog, preluat în revista 22, se numără acum Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, medicul Șerban Brădișteanu, Mircea Geonă, Costin Georgescu, iar președintele consiliului este fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.
Ziarul Gandul a cerut părerea unor reprezentanți ai societății civile, specializați în apărarea drepturilor omului. Mircea Toma, directorul Active Watch, reamintește că ideea unei legi anti-defăimare nu e nouă. În urmă cu zece ani, „Deputatul Eugen Nicolicea propunea, la vremea respectivă, pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru «comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aduca atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României»”. Iar Elena Calistru, preşedintele organizației Funky Citizens, vorbește despre erdoganizarea României. Se îndoiește că statul are dreptul să sancţioneze opiniile cuiva. „Mici mama controlului unui stat nu va putea să facă în aşa fel încât din Turcia lui Erdogan să nu iasă informaţii, din Coreea de Nord să nu iasă informaţii sau din Rusia lui Putin să nu iasă informaţii. Pur şi simplu nu mai trăim în acea perioadă".