Linkuri accesibilitate

„În România și Ungaria a fost luat „la baionetă sistemul financiar-bancar” (Cristian Păun/republica.ro)


Dragnea operează la fel ca ca Orban cu pensiile din Pilonul II (Gândul).

Presa comentează consecințele periculoase ale măsurilor dispuse de guvernarea coaliției dintre social-democrați și liberal-democrați de la București.

Pe site-ul republica.ro, Cristian Păun atrage atenția că Parlamentul dezbate superficial inițiativa plafonării dobânzilor bancare, care va duce la slăbirea, și ca forță financiară, și ca dimensiune, a sistemului bancar. În România și Ungaria a fost luat „la baionetă sistemul financiar-bancar, Ungaria înaintea României”, scrie Păun. „În perioada 2008-2015 în România vorbim de 645 de instituții financiare care s-au desființat mai mult decât s-au înființat, în timp ce în Ungaria vorbim de 1423 de astfel de instituții. În Polonia vorbim de circa 4000 de instituții financiare nou create în aceeași perioadă și în Bulgaria de un plus de circa 1650 de intermediari financiari nou creați (inclusiv asigurări). Cifrele arată că în România vorbim, mai degrabă, de restrângerea sectorului (...). România nu are cum să capitalizeze creșterea economică în dezvoltare economică fără intermediari financiari puternici și bine capitalizați. Legile cu care populiștii din Parlament lovesc constant în sistemul bancar nu fac decât să distrugă și mai mult din această palidă intermediere financiară care încearcă să se consolideze și la noi”.

Marian Sultănoiu, în Gândul: „Nici nu se instalase guvernul Tudose la Palatul Victoria, când, Ionuţ Mişa, noul ministru de Finanţe, a şi scăpat porumbelul: Pilonul II de pensii se va desfiinţa. De atunci, toată suflarea PSD s-a forţat să dezmintă afirmaţia (...), până azi, când întreg partidul (...) încearcă să ne convingă că Pilonul I poate fi cel puţin la fel de performant ca Pilonul II”. Despre ce e vorba: Pilonul I de pensii este fondul în care se colectează un procent din venitul salariatului. Banii adunați slujesc la plata pensiilor pentru pensionarii de azi. În timp ce Pilonul II de pensii reprezintă o prelevare din salariu într-un fond care investește banii și, teoretic, îi înmulțește. La momentul, pensionării, omul poate să își retragă pur și simplu acei bani sau să îi primească sub formă de pensie suplimentară, ba chiar și să-i lase moștenire.Ce vrea să facă acum guvernul? Să verse la Pilonul I ceea ce s-a adunat la Pilonul II și – spun experții – a crescut ca valoare cu 10%. De ce? Ca să acopere lipsa de bani pentru plata acum a pensiilor. O confiscare, așadar. Ministrul finanțelor arată jurnalistul de la Gândul, susține că nu e așa. Că după 1 iulie salariatul va avea dreptul să opteze: își virează sau nu banii din Pilonul II la Pilonul I. Tot specialiștii se tem însă că se vor găsi alte căi prin care cei care nu fac asta să rămână tot fără banii adunați capensie privată de stat.

Pe site-ul Hotnews.ro, Alina Neagu face public gestul unui medic de la un Spital de psihiatrie din Vrancea, care și-a împărțit pur și simplu salariul mărit cu infirmierele și brancardierii. Omul nu a dorit să-și facă public gestul. S-a aflat doar pentru că una dintre angajate a postat pe Facebook un mesaj de mulțumire. „S-au luat bani de la brancardieri, de la infirmiere și ni s-au dat nouă, medicilor”, a declarat doctorul Mircea Duțescu. „De fapt, statul nu a pus nici un ban în plus, ci a luat de la necăjiți și ne-a dat nouă". După cum se știe, salariații din sistemul medical se pregătesc de grevă generală, iar Ministerul sănătății a admis că circa 10% dintre angajații din spitale au primit salarii nesemnificativ mărite sau sensibil micșorate.

XS
SM
MD
LG