Linkuri accesibilitate

Rosian Vasiloi: incidentul din strâmtoarea Kerci readuce în discuție proiectul Novorosia (VIDEO)


O hartă istorică a Novorosiei
O hartă istorică a Novorosiei

Expertul asociat la IDIS Viitorul critică reacția întârziată şi anemică a Chișinăului la ultimele evenimente din regiune.

Comunitatea de experți de la Chişinău avertizează asupra faptului că Federaţia Rusă nu a abandonat așa-numitul plan Norovossia, despre care s-a vorbit foarte mult în 2014, când a fost anexată Crimeea. Atunci, Rusia, prin intermediul așa-numiților omuleți verzi, a încercat destabilizarea situației și în regiunea Odesa, dar și în Basarabia de sud și Bugeac. Planul este încă în vigoare, dovadă fiind tensionarea situației în strâmtoarea Kerci, avertizează expertul asociat la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru Republica Moldova introducerea stării marțiale la frontierele sale, pe segmentul transnistrean?

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Rosian Vasiloi: „Asta înseamnă că autoritățile statului trebuie să vină cu o poziție foarte clară, ce măsuri urmează să fie întreprinse în contextul stării regimului de război pentru regiunea Odesa și Vinița. Asta poate influența într-o măsură oarecare anumite activități desfășurate de către autoritățile competente din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva acestui stat.

Eu cred că și pe linia apărării și a afacerilor interne, și a securității trebuie să fie creată o celulă de răspuns la orice provocări care sunt posibile, inclusiv din regiunea transnistreană. Și asta are legătură directă cu prezența trupelor de ocupație în Republica Moldova, care pot interveni în cazul în care Federația Rusă întreprinde acțiuni agresive. Și doi, ceea ce ar trebui să facă Republica Moldova și autoritățile noastre este să se solidarizeze cu acele mesaje care vin din Ucraina nu numai prin declarații, dar prin acțiuni concrete, care să ridice prețul acestei agresiuni militare sub care ne aflăm noi și care e legată de prezența trupelor de ocupație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La momentul de față cred că nu ar trebui să fie mari îngrijorări legate de traficul peste frontiera de stat, activitatea punctelor de trecere, pentru că, așa cum este menționat în decizia Radei Supreme de la Kiev, introducerea deplină a prevederilor Legii cu privire la regimul de război va fi numai în cazul în care va fi o agresiune directă a Federației Ruse în Ucraina. De aceea trebuie să venim cu mesaje foarte clare către cetățeni, să eliminăm orice speculație și acea campanie care deja a fost lansată de Federația Rusă în promovarea anumitor narative în acest sens în spațiul mediatic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeți că ideea de Novorossia, atât de vehiculată în 2014, a fost abandonată de Federația Rusă?

Rosian Vasiloi: „Nu cred acest lucru și situația din ultimele zile din Marea Azov, strâmtoarea Kerci, arată cu lux de amănunte acest lucru. Ceea ce face Federația Rusă este de fapt crearea unei blocade a regiunilor de sud ale Ucrainei ca să le fie pe urmă mai ușoară atacarea acestor regiuni.

Rusia a sechestrat vase ucrainene într-o confruntare navală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Una din sarcini pe care, cel puțin, eu o văd este descurajarea cetățenilor ucraineni după această situație, ca să arate cât de puternici sunt ei, Federația Rusă, și care de fapt este stăpânul acestei regiuni. Ceea ce pe noi ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că „planul Novorossia” ajunge până la frontierele Republicii Moldova și până la Gurile Dunării, iar Republica Moldova este stat care are frontieră cu Uniunea Europeană și cu Alianța Nord-Atlantică.”

Europa Liberă: De ce credeți că s-a reacționat atât de modest sau de silențios la Chișinău? Inclusiv România, care este mai departe, a avut reacții mult mai tranșante…

Rosian Vasiloi: incidentul din strâmtoarea Kerci readucere în discuție proiectul Novorosia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00

Rosian Vasiloi: „Pentru mine este foarte greu de explicat, dar trebuie să ținem cont de faptul că nu știu cât de credibil va fi mesajul promovat de către autoritățile Republicii Moldova atâta timp cât tu singur aici, în Republica Moldova, contribui la finanțarea separatismului în stânga Nistrului, contribui la militarizarea regiunii prin lipsa de mecanisme clare de ridicare a prețului acestei agresiuni militare în Republica Moldova și a prezenței trupelor de ocupație. Atâta timp cât datoria Republicii Moldova s-a ridicat la 7 milioane de dolari pentru gazul folosit pentru producerea energiei electrice, iar noi, fiecare cetățean, plătim, prin lipsa de reacție la toate acele exerciții militare desfășurate de către trupele de ocupație ale Federației Ruse în Republica Moldova.

Și de fapt noi cu toții cunoaștem deja care sunt interesele politice ale elitelor de la Chișinău prin păstrarea acestui status-quo de nerezolvare a conflictului transnistrean în Republica Moldova, fiind într-un pas, dacă așa aș putea spune, cu acele interese care sunt promovate de către Federația Rusă prin diferiți proxi și agenți de influență în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG