Mulţi experţi internaționali consideră fără îndoială că au fost nişte alegeri deosebite și că au pus la încercare răbdarea tuturor. Rob Coalson de la serviciul central de știri al RFE/RL a scris despre acest subiect. Un rezumat de la Oana Serafim.
„Spectacolul unei superputeri care se prăbușește este fermecător”, a declarat parlamentarul pro-Kremlin, Viaceslav Nikonov, nepotul ministrului de externe al dictatorului Josef Stalin, Viaceslav Molotov, la televiziunea de stat Pervîi Kanal, pe 4 noiembrie.
Poziția oficială în Rusia față de alegerile americane a fost de a sublinia posibilitatea căderii în haos și violențe pe fondul senin al „stabilității” oferite rușilor de către președintele Vladimir Putin.
Cu toate acestea, mulți ruși au trecut pe rețelele de socializare în ultimele zile pentru a oferi o perspectivă total diferită, unii batjocorind alegerile puternic administrate ale Rusiei sau descriind „stabilitatea” din era Putin mai mult ca o stagnare.
Un „meme” frecvent răspândit o arată pe președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, râzând sub legenda: „Când a aflat că în Statele Unite numără voturile”, satirizând faptul că, în Rusia, victoriile candidaților se obţin fără numărarea votului.
Contul satiric de pe Twitter, Stalker, a postat pe 4 noiembrie un mesaj în care a menționat-o pe fosta cosmonaută și deputată în Duma de Stat de la Moscova, Valentina Tereșkova, care a făcut lobby cu succes unui amendament constituțional ce îi permite lui Putin să rămână la putere până în 2036, și a batjocorit faptul că Putin nu dezbate cu oponenții electorali și nu face campanie electorală pe teren.
„Pentru a deveni președinte al Statelor Unite, cel puțin trebuie să participați la dezbateri și să vizitați toate statele. În Rusia, nu aveți nevoie decât de câteva scrisori de la Tereșkova și apoi nici nu e nevoie să scoateți capul din buncăr”, a spus tweet-ul.
În timp ce oficialii din Statele Unite numărau cu mare acribie voturile din aşa numitele state „cruciale” ( swing states) precum Arizona și Pennsylvania, sediul liderului opoziției Aleksei Navalnîi din orașul Habarovsk din Orientul Îndepărtat a postat o fotografie a fostului primar Aleksandr Sokolov, membru al partidului de guvernământ, care a fost acuzat că deține șase locuințe în Statele Unite, despre care cifrele opoziției spun că au fost achiziționate cu venituri din corupție.
Fotografia a fost însoțită de o notă: „Ei bine, cum stau lucrurile în SUA? Au terminat deja de numărat în Michigan?”
Reamintim că, recent, locuitorii din Habarovsk a participat masiv la protestele antiguvernamentale de peste 100 de zile de când guvernatorul lor, ales prin vot popular, și care l-a învins pe candidatul partidului de guvernământ Rusia Unită, a fost arestat în legătură cu mai multe infracțiuni care au avut loc în urmă cu mai bine de un deceniu. Susținătorii guvernatorului ales de populație susțin că acuzațiile au fost folosite pentru a înlătura de la puterea locală un politician popular și independent.
Mai multe „meme” și desene animate pe rețelele de socializare s-au oprit la numărul extrem de mic de voturi care ar putea să îl dea pe noul președinte american. Spre deosebire de situaţia din Rusia, unde Vladimir Putin a revendicat 78% din voturi la nivel național, în alegerile prezidențiale din 2018, pe fondul unor suspiciuni de fraudă pe scară largă. Neluând în considerare cifrele reale, în unele regiuni liderul de la Kremlin ar fi obținut, în baza datelor oficiale, chiar și peste 90% din voturi.
Jurnalistul Oleg Pșenicinîi de la The Insider se întreba retoric dacă vreodată oficialitățile din Tuva sau Kaliningrad și-ar putea chiar și numai imagina că s-ar afla în situaţia Floridei.
Lev Șlosberg, membru al opoziției din legislativul regional Pskov, a scris pe 4 noiembrie pe Facebook că, în ciuda tuturor problemelor legate de sistemul electoral american, numărul mare de participanți la alegerile din SUA demonstrează „încrederea publicului în sistemul electoral”.
„Neavând nicio posibilitate de a vedea alegeri oneste în Rusia, oamenii de aici urmăresc o realitate complet diferită, iar acea realitate vie este atractivă și ademenitoare”, a scris el.
Alte postări au luat în derâdere tendința politicienilor ruși de a învinui Statele Unite pentru toate necazurile țării lor, un lucru frecvent.
„Astăzi este o zi foarte importantă pentru noi toți, afirmă un „meme”, americanii vor alege persoana care va fi vinovată de toate problemele noastre în următorii ani.”
Boris Vișnevski, membru liberal al Adunării Legislative din Sankt Petersburg, a preluat această temă pe 3 noiembrie: „Acum americanii aleg persoana care în următorii patru ani va reduce pensiile rusești, va crește prețurile, va săpa găuri în drumurile noastre, va opri rezervele noastre de gaz, va închide spitalele, va arunca gunoiul în locurile noastre de joacă și va urina pe porțile noastre. Pur și simplu, nu își dau seama.”
Un alt „meme” arată o fotografie a unor blocuri de apartamente rusești abandonate cu textul: „Rusia dacă [Donald] Trump câștigă”.
Alături este aceeași imagine tristă cu legenda: „Rusia dacă [Joe] Biden câștigă”.
Rezumând starea de spirit, jurnalistul Pșenicinîi a postat pe Facebook o fotografie a lui Putin într-o Piață Roșie mohorâtă și goală pe 4 noiembrie, salutând un grup de tineri îmbrăcați în uniforme măslinii și care afișau bannere roșii ale perioadei sovietice.
„Făcând clic pe această fotografie, corespondentul TASS a surprins imediat exact de ce rușii sunt mult mai interesați de alegerile americane, decât de problemele lor de acasă”, a scris el.