Linkuri accesibilitate

„Trump nu a făcut nimic bun pentru noi”: în timp ce americanii merg la vot, cei mai mulți ruși ridică din umeri


Nelipsită din politica americană a ultimilor ani în urma acuzațiilor că l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016, Rusia nu a obținut nici o relație mai călduroasă cu Statele Unite, nici anularea sancțiunilor care i-au fost impuse pentru Ucraina. Înaintea noilor alegeri americane, sondajele sugerează că celor mai mulți ruși nu le mai pasă cine va fi ales la Casa Albă.

Când a fost ales președinte Donald Trump, în 2016, deputatul rus Vladimir Jirinovski a dat o petrecere cu șampanie în parlamentul de la Moscova pentru a sărbători victoria la Casa Albă a fostului magnat imobiliar și star de televiziune american. „Pentru o nouă politică internă și externă în Statele Unite (...) și pentru o îmbunătățire grabnică a relațiilor ruso-americane!”, a toastat politicianul naționalist rus, un vechi aliat al președintelui Vladimir Putin. Jirinovski nu a fost nici singurul rus, nici singurul rus cu funcție înaltă cuprins de astfel de emoții, atunci.

Patru ani mai târziu, Jirinovski crede că Trump va câștiga din nou alegerile prezidențiale, dar nu mai are încredere că președintele american își va îndeplini promisiunea de a îmbunătăți relația cu Moscova. „Trump nu a făcut nimic bun pentru Rusia”, a spus Jirinovski Europei Libere într-un interviu recent. Nici de data aceasta, nu este singurul rus care împărtășește o asemenea opinie.

Întrebați într-un sondaj, luna trecută, cine cred că ar fi, pentru Rusia, un președinte american mai bun, Trump sau rivalul acestuia, Joe Biden, aproape două treimi dintre participanții la cercetarea centrului independent Levada au spus că, pentru Rusia, nu contează cine va fi președinte în Statele Unite.

Un alt sondaj sugera, în luna septembrie, că numai 23% din ruși îl văd pe Trump într-o lumină pozitivă, în timp ce 43% îl văd într-o lumină negativă.

În timp ce americanii trec printr-un proces electoral atipic, marcat și de criza de coronavirus care face ca mulți să voteze prin poștă, dar și de amenințările președintelui Trump că poate contesta rezultatele acestui vot prin poștă, rușii sunt consumați de propriile lor probleme. Puterea de cumpărare le-a scăzut pentru al șaselea an consecutiv, iar pandemia a lovit puternic și în Rusia. În aceste condiții, nu le mai arde așa de mult de confruntarea de peste ocean.

„De ce ar trebui să le pese rușilor?”, se întreabă Fiodor Lukianov, analist de politică externă care consiliază Kremlinul. „Statele Unite nu sunt nimic mai mult decât o altă țară. Nu cred că ar aștepta cineva vreo schimbare, indiferent cine câștigă”, spune Lukianov.

Dar de ce le-a păsat rușilor în 2016? Directorul centrului Levada, Lev Gudkov, vede în cele întâmplate mâna televiziunilor. Când Trump l-a lăudat pe Putin pentru calitățile sale de lider și a promis să îmbunătățească relația cu Moscova, s-a bucurat imediat de atenția și simpatia televiziunilor ruse controlate de stat. Acesta au acoperit pe larg campania și alegerile de peste ocean, iar trei sondaje consecutive ale centrului Levada au atestat un interes sporit al rușilor pentru scrutinul american și dorința lor ca Trump să o învingă pe rivala sa de atunci, Hillary Clinton.

Vladimir Putin și Donald Trump, în marginea conferinței G20 din Osaka, Japonia, 28 iunie 2019
Vladimir Putin și Donald Trump, în marginea conferinței G20 din Osaka, Japonia, 28 iunie 2019

„Trump a spart dintr-o lovitură sistemul putred al elitelor americane, a jucat după regulile acesteia și a devenit președinte”, spunea propagandistul Kremlinului, Dmitri Kiseliov, la aflarea rezultatelor alegerilor din 2016, iar emisiunea sa televizată conținea în genericul de început ciocnetul a două cupe de șampanie.

Interesul mai redus al rușilor față de alegerile americane actuale se poate explica prin faptul că aceste alegeri se bucură și de o atenție mai mică din partea televiziunilor ruse, a spus Europei Libere sociologul Gudkov.

Deși nu mai sunt subiectul cel mai mediatizat, alegerile americane rămân totuși o preocupare a televiziunilor ruse controlate de stat, precizează directorul centrului Levada. Așa încât subiectul este urmărit mai ales de două categorii ale populației: pensionarii care se uită la televizor din obișnuință și oficialii ruși care se uită la televizor pentru a fi la curent cu linia Kremlinului.

Dintre cei care urmăresc politica americană, cei mai mulți îl sprijină pe Trump. Joe Biden este mai puțin cunoscut publicului larg din Rusia. Candidatul democrat la președinția Statelor Unite spune însă că Kremlinul îl știe bine. Pe când era vicepreședinte american sub Barack Obama, a avut o discuție dură cu Putin, a spus Biden într-un interviu revistei New Yorker. „Mă uit în ochii tăi și nu cred că ai un suflet”, spune Biden că i-ar fi spus liderului rus în timpul unei vizite la Moscova, în 2011. „M-a privit la rândul său, a zâmbit și a spus: văd că ne înțelegem”, își amintește Biden.

Joe Biden și Vladimir Putin, Moscova, 10 martie 2011
Joe Biden și Vladimir Putin, Moscova, 10 martie 2011

La finalul primului mandat al lui Trump, relația ruso-americană se află cam tot acolo unde a fost la începutul primului mandat al lui Trump? În ciuda dezmințirilor președintelui american, șefii propriilor sale agenții de informații spun că Moscova s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016 și că încearcă să se amestece din nou. Așa încât, în Congresul de la Washington există suficient sprijin bipartit nu doar pentru menținerea, ci și pentru înăsprirea sancțiunilor contra Rusiei.

Ce poate aduce viitorul? Potrivit analistului rus de politică externă, Fiodor Lukianov, printre oficialii de la Moscova predomină opinia că, în Statele Unite, a avut loc deja o schimbare de paradigmă către o preocupare mai mare pentru politica internă, decât pentru expansiune pe plan extern. Prin urmare, chiar și în cazul unei victorii a lui Biden, relația ruso-americană nu va cunoaște mari transformări.

Rusia trece actualmente prin ceea ce se poate numi „oboseală de Trump”, rezumă situația analista Tatiana Stanovaia. „Victoria lui Trump din 2016 a fost o surpriză plăcută pentru Kremlin. Discursul său față de Rusia era complet diferit de al predecesorilor: fără critică, fără lecții, fără promovare de valori liberale”, a scris Stanovaia într-un articol recent. Acum, mai scrie ea, „impresia predominantă la Moscova este că, dacă Trump nu poate scoate Rusia de pe spirala confruntării cu Statele Unite, atunci nu o poate scoate nimeni”.

(Traducere: Alexandru Eftode)

XS
SM
MD
LG