Linkuri accesibilitate

Rusia își retrage trupele din Liman, într-o victorie majoră pentru Ucraina


Trupele ucrainene în fața primăriei orașului Liman

Ministerul rus al Apărării a anunțat în seara de 1 octombrie că și-a retras trupele din orașul strategic Liman din estul Ucrainei, la câteva ore după ce Kievul a declarat că a încercuit forțele rusești din acest oraș și la o zi după ce Moscova a declarat că anexează regiunea Donețk.

„În legătură cu crearea unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din așezarea [Liman] către linii mai avantajoase", a declarat ministerul pe 1 octombrie. Acesta a afirmat, fără a furniza dovezi, că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene în lupta pentru oraș. Dar a adăugat că a fost nevoit să se retragă atunci când „inamicul, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, a introdus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”.

Puțin înainte de anunțul de retragere al Rusiei, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele sale au intrat în Liman, un nod feroviar crucial care a fost ținta contraofensivei Kievului în ultimele zile. „Forțele ucrainene de asalt aerian intră în Liman, regiunea Donețk", a declarat ministerul pe Twitter. Postarea de pe Twitter a inclus o înregistrare video cu doi soldați care arborează un steag ucrainean lângă un panou cu numele orașului.

În dimineața zilei, Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, a declarat că forțele ucrainene au înconjurat trupele rusești în apropierea nodului feroviar crucial.

Moscova a folosit Liman ca centru logistic pentru operațiunile din partea de nord a regiunii Donețk. Căderea sa reprezintă cel mai grav eșec pentru armele rusești de când o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei a făcut ca trupele rusești să se clatine în regiunea Harkov luna trecută. Cerevati a estimat numărul de trupe rusești încercuite la circa 5000, adăugând că forțele rusești continuă să încerce să spargă încercuirea. Drumul spre orașul Kreminna, ocupat de ruși, părea să rămână deschis la începutul zilei de 1 octombrie, oferind probabil forțelor rusești o ultimă cale de scăpare.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG