Linkuri accesibilitate

Rusia înăsprește pedepsele pentru dezertare sau insubordonare


Militari ucraineni distrug steagul rusesc după ce au recucerit un sat din regiunea Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.
Militari ucraineni distrug steagul rusesc după ce au recucerit un sat din regiunea Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.

Duma de stat a Rusiei a aprobat marţi un proiect de lege de înăsprire a pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertare, daune aduse proprietăţii militare şi insubordonare, dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţii de luptă, relatează Reuters.

Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare generală, o măsură care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

„Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca 'mobilizare' sau 'operaţiuni de luptă' '', a afirmat Pavel Cikov, şeful firmei de avocatură Agora, citat de Reuters.

Potrivit unei copii a proiectului de lege consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu 10 ani de închisoare.

Săptămâna trecută, după ce se relatase despre primele victorii semnificative ale Ucrainei în contraofensiva lansată la începutul lui septembrie în nord-estul și sud-estul țării, Kremlinul declara că la Moscova nu se discutată despre o mobilizare naţională pentru a susține campania din Ucraina.

Unii politicieni şi naţionalişti ruşi au pledat însă pentru decretarea unei mobilizări generale.

În cursul contraofensivei, forțele ucrainene au relatat despre militari ruși care ar fi fugit, abandonându-și echipamentul, sau s-ar fi predat fără să opună rezistență.

Tot în acest context, echipa liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a publicat imagini cu o persoană – aparent Evgheni Prigojin, apropiatul președintelui Putin – care recruta luptători pentru gruparea paramilitară de mercenari „Wagner”și care urmau să fie trimiși pentru frontul din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG