Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat 18 rachete în Ucraina într-un atac de noapte


Urmările unei rachete rusești la Pavlohrad, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, 1 mai.
Urmările unei rachete rusești la Pavlohrad, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, 1 mai.

Rusia a lovit Ucraina cu un baraj nocturn de 18 rachete, iar apărarea aeriană ucraineană a susținut că le-a doborât pe aproape toate.

Numărul victimelor și dimensiunea pagubelor provocate de atacul din 1 mai nu sunt încă cunoscute.

O postare pe contul de Telegram al comandantului-șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a declarat că rachetele au fost lansate de pe pozițiile rusești în jurul orei locale 2.30 a.m. Acesta a precizat că 15 dintre cele 18 rachete lansate au fost distruse în aer.

Oficialii orașului Kiev au declarat că toate rachetele care au fost îndreptate spre capitală au fost distruse.

„Conform informațiilor preliminare, nu au fost înregistrate victime în rândul populației civile și nu au fost distruse instalații rezidențiale sau infrastructură”, a declarat administrația orașului.

S-au înregistrat explozii, de asemenea, și în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk și Sumi.

În municipalitatea Pavlohrad din Dnipropetrovsk, un parc industrial a fost lovit înainte de miezul nopții se pare de un baraj de rachete, împreună cu alte câteva situri. Incendiul a luminat întunericul nopții timp de câteva ore.

Serhi Lisak, șeful administrației regionale, a declarat că 25 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în atacul de la Pavlohrad, iar șapte rachete au fost doborâte de unitățile de apărare aeriană.

„O întreprindere industrială a fost avariată în Pavlohrad”, a scris el pe Telegram. „Într-o zonă de locuințe, au fost avariate 19 clădiri înalte, 25 de case particulare, șase instituții de învățământ și cinci magazine; aproape 40 de clădiri rezidențiale”.

În ultimele zile, a avut loc o intensificare a atacurilor aeriene și a altor explozii în Ucraina, precum și în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina, inclusiv la un depozit de combustibil din peninsula Crimeea de la Marea Neagră.

Unele autorități ucrainene au lăsat să se înțeleagă că noile explozii ar avea legătură cu contraofensiva anticipată de mai mult timp.

„Aceste operațiuni sunt pregătitoare pentru ofensiva de amploare pe scară largă la care toată lumea se așteaptă", a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, în comentarii publicate de agenția de presă UNIAN.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat la 30 aprilie că pregătirea contraofensivei „decurge conform planului" fără a oferi detalii.

Locul celor mai crâncene lupte de aproape 10 luni a fost orașul Bahmut din regiunea Donețk, unde forțele rusești macină încet-încet pozițiile ucrainene și se crede că dețin cea mai mare parte a teritoriului din orașul acum devastat.

Într-o postare pe Telegram la 1 mai, comandantul suprem al forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, a declarat că trupele ucrainene au recuperat unele poziții de la forțele rusești.

„Situația este destul de dificilă” în Bahmut, a scris Sirski. „În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții”, a spus el.

XS
SM
MD
LG