Rusia, membră în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a refuzat să participe la discuția prin video de sâmbătă 10 aprilie în legătură cu concentrarea continua de forțe și echipament militar la granița sa cu Ucraina.
Refuzul Moscovei a fost anunțat de îndată pe Twitter de către misiunea SUA pe lângă OSCE, însă detaliile discuțiilor ținute în absența Rusiei sunt cunoscute abia acum. Discuția a fost cerută de Ucraina, din ce în ce mai îngrijorată de acumularea militară de lângă Donbasul secesionist și din Crimeea.
Discuțiile au avut loc în absența Rusiei și au fost conduse de Suedia, care deține actualmente președinția rotativă a OSCE. Ucraina a subliniat că din 2014 încoace, de la ocuparea Crimeei și izbucnirea conflictului separatist în Donețk și Luhansk, Rusia organizează, an după an, manevre militare de tot mai mare anvergură lângă granița sa. Dar deja manevrele Kavkaz din 2012 simulau o invadare a Ucrainei și se crede că ele au servit drept model și bază ocuparea efectivă a Crimeei în 2014 și declanșarea conflictului în Donbas.
Kiev-ul a prezentat o listă întreagă de trupe și armament acumulate în Crimeea și lângă frontierele sale, în ceea ce Ucraina numește „zone cenușii” în Europa, care scapă oricărui control și care nu sunt prevăzute în tratatele internaționale semnate de toți membrii OSCE.
Portugalia a cerut Rusiei, în numele Uniunii Europene, să pună capăt presiunilor și tensiunilor pe care le creează.
Din documentele reuniunii virtuale, care nu au fost făcute publice, dar au putut fi consultate de Europa Liberă, reiese că Marea Britanie și-a exprimat la rândul său îngrijorarea.
Canada a întrebat direct Rusia când intenționează să pună capăt activităților militare de la granița Ucrainei.
La fel, Germania a întrebat cum se poate avea încredere în Rusia, când refuză să ia parte la discuții și răspunde sec că nimic nu e adevărat din ce i se reproșează, fără să furnizeze date concrete. Germania și Franța au cerut informații precise despre numărul trupelor și natura armamentului acumulat în Crimeea și în apropierea Ucrainei.
Tot așa, Moscova a fost întrebată dacă presa internațională va putea asista la manevre.
Toate țările participante și-au reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Paragraful 41.1 Cap. V al Documentului de la Viena din 2011 cere țărilor semnatare să anunțe din timp manevrele militare. Chiar dacă e vorba de simple exerciții, Rusia era obligată, conform angajamentelor luate și semnate, să anunțe din timp și să furnizeze toate informațiile. Ucraina a anunțat astfel, la începutul lunii, că va organiza manevre militare împreună cu NATO.
Țările care au participat sunt: Albania; Austria; Belgia; Bosnia; Bulgaria; Canada; Croația; Cehia; Cipru; Danemarca; Elveția; Estonia; Finlanda; Franța; Georgia; Germania; Grecia; Ungaria; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxembourg; Macedonia; Malta; Marea Britanie; Muntenegru; Norvegia; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Turcia; Ucraina; SUA.