Kremlinul a respins astăzi acuzațiile dintr-un raport al serviciilor de informații americane că hackeri ruși ar fi atacat cel puțin un producător american de soft electoral înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Raportul secret al Agenției Naționale de Securitate (NSA), publicat online pe site-ul de dezvăluiri Intercept, spunea că serviciul de informații militar rusesc GRU a atacat în toamnă compania de software și a trimis emailuri de tip spear-phishing unui număr de 100 de oficiali electorali locali din Statele Unite.
Raportul nu spune dacă aceste fapte au avut vreun efect asupra rezultatelor alegerilor câștigate de candidatul republican, Donald Trump.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a negat marți acuzațiile, spunând că Kremlinul „nu are cunoștință de nici o dovadă că asemenea informații ar fi adevărate”. El a mai spus că Rusia dezminte categoric „posibilitatea” ca liderii ei să se fi dedat la asemenea acte.
AP scrie că structurile de securitate americane au refuzat să comenteze știrile din Intercept despre posibilul atac cibernetic rusesc. Tot AP amintește însă că luni ministerul justiției de la Washington a anunțat că a acuzat un colaborator extern din Georgia că ar fi predat un raport secret unei organizații de știri pe net. Raportul „scurs” în presă era datat 5 mai, întocmai ca acela publicat luni de Intercept.
Noile dezvăluiri par să meargă mai departe decât evaluările anterioare ale structurilor de securitate americane privind implicarea rusă în alegeri – de pildă decât aceea din ianuarie. Atunci, Departamentul Securității Interne (Department of Homeland Security) spusese că „serviciile de informații rusești au obținut și au menținut accesul la membri din mai multe comisii electorale de stat și locale” din Statele Unite, dar adăuga că „sistemele țintite sau compromise de ruși nu au fost implicate în numărarea voturilor”.
Noile informații despre posibilul amestec rusesc în alegerile americane vin cu puține zile înaintea audierii în comisia pentru servicii de informații din Senatul de la Washington a fostului director FBI James Comey, pe care președintele Trump l-a demis luna trecută. Comey va fi întrebat joi de senatori dacă Trump a încercat sau nu să-l facă să oprească o anchetă privind legăturile echipei lui electorale cu Rusia.