Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea oferi R. Moldova vaccinuri anti Covid-19 (Igor Dodon)


În Rusia a început campania națională de vaccinare anti Covid-19. Un punct ambulant de vaccinare s-a deschis la magazinul GUM din Piața Roșie, Moscova, 18 ianuarie 2021.
În Rusia a început campania națională de vaccinare anti Covid-19. Un punct ambulant de vaccinare s-a deschis la magazinul GUM din Piața Roșie, Moscova, 18 ianuarie 2021.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a declarat luni că Rusia va oferi în curând R. Moldova „câteva sute de mii de vaccinuri” anti Covid-19, Sputnik V. La o conferință de presă, Dodon a precizat că a discutat despre vaccinuri săptămâna trecută la Moscova, unde s-a întâlnit – nu este clar în ce calitate – cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Vaccinul Sputnik V a fost primul din lume care în august anul trecut a fost omologat la nivel național, deși nu trecuse faza testelor în masă. De atunci, vaccinul încă nu este omologat internațional, pentru că informațiile existente sunt încă insuficiente – o reticență, care în interpretarea autorităților ruse au luat forma unei campanii occidentale de denigrare a vaccinului. În Rusia, între timp, s-a început vaccinarea în masă a populației.

„Știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin în Republica Moldova” a declarat luni liderul socialist Igor Dodon. „Sper că nu vor fi impuse careva obstacole artificiale pentru ca în următoarele săptămâni vaccinul anti Covid rusesc să apară la Chișinău. Înțelegerea cu partea rusă deja o avem", a declarat Igor Dodon.

Regiunea transnistreană urma să primească vaccinuri Sputnik V, planul fusese anunțat de liderul de la Tiraspol în decembrie, dar de atunci, oficial, nu se mai știe nimic despre o campanie de vaccinare.

R. Moldova urmează să primească la începutul lunii februarie vaccinuri prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății și până acum, autoritățile sanitare a reafirmat că nu vor fi utilizat decât vaccinuri sigure și testate, omologate de OMS.

Recent, premierul interimar Aurel Ciocoi reamintea că R. Moldova va permite doar importul vaccinurilor care au autorizația Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului.

„Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom introduce pe piața din R. Moldova”, a declarat Ciocoi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG