Linkuri accesibilitate

Rusia continuă atacurile cu rachete. Alertă în toată Ucraina


Fumul se ridică dintr-o clădire din Kiev în urma bombardării capitalei de către Rusia cu rachete și drone pe 18 mai.
Fumul se ridică dintr-o clădire din Kiev în urma bombardării capitalei de către Rusia cu rachete și drone pe 18 mai.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat zeci de rachete și atacuri aeriene în cursul zilei de 18 mai, după ce, cu o noapte înainte, lansase o serie de raiduri cu rachete și drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Statul Major General al Ucrainei a raportat în briefingul său de seară că trupele rusești au efectuat 36 de raiduri cu rachete și 23 de atacuri aeriene în timpul zilei, precum și aproximativ 30 de atacuri cu sisteme de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Comandanții ucraineni au avertizat că probabilitatea unor raiduri cu rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată, dar că principalele lupte au loc, în continuare, în regiunea estică Donețk.

„Adversarul continuă să își concentreze principalele eforturi asupra zonelor Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Pe parcursul zilei, au avut loc 17 confruntări de luptă pe aceste secțiuni ale frontului, iar cele mai fierbinți bătălii se dau pentru Bahmut și Mariinka", se arată în raportul armatei ucrainene.

Rusia a continuat atacul împotriva Bahmutului toată ziua, după ce și-a întărit efectivele de acolo aducându-și majoritatea rezervelor, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. „Toate atacurile au fost respinse de apărătorii noștri”, a declarat ea pe Telegram.

Forțele ucrainene au avansat cu 500 de metri în nord, iar în unele zone din sud cu un kilometru, a adăugat ea. „Apărarea orașului Bahmut și a împrejurimilor lui își îndeplinește obiectivele militare”, a declarat Maliar. „Începând de acum, controlăm partea de sud-vest a Bahmutului”.

Pe de altă parte, Evgheni Prigojin spune că trupele sale din interiorul Bahmutului ar fi avansat cu până la 400 de metri. El spune că flancurile forțelor sale au rămas sub presiune și a speculat că menținerea Bahmutului ar face parte din planul de contraofensivă al Ucrainei.

Bahmut este epicentrul ostilităților de luni de zile. Forțele rusești încearcă să împingă armata ucraineană în afara orașului, în timp ce comandanții militari ucraineni spun că rezistența forțelor ucrainene de acolo a împiedicat forțele rusești să își intensifice acțiunile în alte părți.

Serhi Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului de trupe militare din estul Ucrainei, a afirmat că trupele ucrainene continuă să avanseze pe flancurile orașului Bahmut.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace declară că Ucraina a folosit deja pe câmpul de luptă rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie. Wallace spune că rachetele le permit ucrainenilor să lovească centrele de comandă rusești care au fost mutate înapoi când Ucraina a început să desfășoare sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA.

Pentagonul a declarat pe 18 mai că bateria de rachete Patriot avariată de un baraj de rachete rusești împotriva Kievului a fost reparată. „Un sistem Patriot a fost avariat, dar acum a fost reparat, este complet refăcut și operațional”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Conform ministerului rus al Apărării, sistemul Patriot a fost lovit în noaptea de 16 mai de o rachetă hipersonică Kinjal.

Atacurile de peste zi ale forțelor ruse au avut loc după mai multe raiduri cu rachete și drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene în cursul nopții. Oficialii au declarat că apărarea antiaeriană a capitalei a reușit să doboare toate proiectilele. Este cel de-al nouălea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii.

În regiunea ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, traficul feroviar a fost întrerupt între Simferopol și Sevastopol, a declarat pe 18 mai un oficial instalat la Moscova. Înainte de acest anunț, canalul Baza de pe rețeaua Telegram vorbea despre o explozie pe o linie de cale ferată locală.

Pe 18 mai, Zelenski a semnat un decret privind deocuparea și reintegrarea Crimeei și a orașului Sevastopol, document care prevedere revenirii Crimeei sub control ucrainean la nivelul instituțiilor de stat. Zelenski a precizat că Ucraina continuă să depună eforturi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupația rusă și pentru revenirea sa deplină în sistemul de stat. El a spus că, pe plan internațional, sunt tot mai mulți liderii care își dau seama că, fără revenirea Crimeei, „nu poate fi vorba despre o revenire la pace în relațiile internaționale, de o restabilire a dreptului internațional".

Ultimele atacuri rusești au avut loc la scurt timp după ce s-a prelungit acordul care permitea exportul de cereale ucrainene prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Prelungirea cu două luni a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră a fost anunțată la 17 mai de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, cu o zi înainte ca acordul să expire. „Rusia a fost de acord să permită navelor să părăsească două porturi ucrainene”, a spus Erdoğan, exprimându-și speranța că acordul va fi „benefic pentru toată lumea”.

Anunțul lui Erdogan a venit în contextul în care Rusia amenința că nu va mai accepta prelungirea pactului din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.

XS
SM
MD
LG