Rusia deschide în Republica Moldova 30 de secții de votare pentru alegerile legislative pentru Duma de Stat. Este numărul cel mai mare de secții deschise într-o țară străină. Câte o secție va funcționa la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul de 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană.
Numai două dintre secțiile din stânga Nistrului, ambele la Tiraspol, vor fi deschise de vineri până duminică, în perioada 17-19 septembrie, adică în cele trei zile în care se votează și în Rusia.
La celelalte 25 de secții se va vota doar în ziua de duminică, 19 septembrie. Administrația transnistreană a deschis în cinci cele mai mari orașe din regiune „linii fierbinți” care oferă informații despre procedura de votare.
Astfel, Rusia, care susține politic și economic enclava separatistă, deschide în stânga Nistrului cu cinci secții mai multe decât la alegerile precedente din 2016. Asta chiar și în condițiile în care Comisia Electorală de la Tiraspol a anunțat că, doar în ultimii un an și jumătate, baza de votanți a scăzut în regiune, oficial, cu peste 7300 de persoane.
Pe lista țărilor și regiunilor separatiste unde sunt deschise secții de votare pentru alegerile din Rusia, listă publicată de Comisia Electorală de la Moscova, figurează Abhazia, cu 9 secții, și Osetia de Sud, cu 10 secții de votare. Cele două regiuni separatiste ale Georgiei au fost recunoscute ca țări numai de Rusia.
Printre statele unde Rusia are cele mai multe secții de votare sunt Germania, cu 16 secții, Israel – cu 13 și Belarus, cu 9 secții. În total, la aceste alegeri Rusia va avea deschise în străinătate 348 de secții de votare.
Presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat rus din afara granițelor Federaţiei Ruse. Iar majoritatea covârșitoare își dă votul pentru partidul de guvernământ Rusia Unită (Edinaia Rossia).
La alegerile precedente acolo au votat 56 de mii de persoane. Asta în timp ce la recentele alegeri pentru Parlamentul de la Chişinău au votat puțin sub 29 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene, la secțiile de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.
În 2018 la alegerile prezidențiale din Rusia au votat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană. Atunci, Rusia anunța că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.
Niciun alt stat nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova.
La Chişinău nu s-au făcut multe comentarii publice legate de deschiderea unui număr atât de mare de secții în regiunea separatistă. Într-un interviu însă cu Europa Liberă, joi, 16 septembrie, ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că s-a trimis la Moscova o notă pe această temă. „ (...) Știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”, a mai spus Nicu Popescu, explicând astfel și natura ponderată a unui protest, pe care Chișinăul îl comunică tradițional, la fiecare alegeri, iar Rusia îl ignoră, tot tradițional, de fiecare dată.
La alegerile precedente pentru Duma de Stat, Ministerul de Externe de la Chişinău a „sugerat” autorităților ruse „să se abţină” de la deschiderea în regiunea transnistreană a secţiilor de votare. Autoritățile moldovene au făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a ignorat de fiecare dată.
La scrutin a fost permisă votarea și în baza pașapoartelor expirate, inclusiv cu cele de model sovietic. Rusia explică acest lucru prin faptul că pe perioada pandemiei de coronavirus au fost închise punctele consulare ale Rusiei care activau în stânga Nistrului. Este singurul stat care are astfel de puncte consulare în regiunea separatistă, chiar dacă Chişinăul nu a fost de acord cu această practică.
În ajunul alegerilor ruse, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care el însuși este în campanie electorală pentru un al doilea mandat în fruntea regiunii controlate de Rusia, a îndemnat locuitorii din stânga Nistrului să vină la alegeri „pentru că în pofida tuturor greutăților Rusia nu uită de Transnistria și o ajută în măsura posibilităților”.
Corespondenții noștri la Tiraspol și Bender au ieșit pe străzile orașelor și au întrebat trecătorii dacă vor merge să voteze la aceste alegeri.
- Nu aș merge la votare. Acolo e totul decis deja, nu are rost să încercăm să schimbăm ceva. Acolo oamenilor nu este lăsat dreptul de a alege. Nu contează ce va fi, totul este oricum deja decis.
- Sunt cetățean al Federaţiei Ruse, așa că voi merge, probabil, voi vedea. De ce nu? Este datoria de cetățean.
- Rusia ne dă totul, eu, de exemplu, primesc o pensie bună. Măcar și pentru asta trebuie de mers și de votat.
- Nu știu ce să vă spun. În principiu, nu prea are Rusia nevoie de noi. Ei au nevoie doar de voturile noastre în timpul alegerilor.
Voci ale locuitorilor de la Tiraspol și Bender, culese de corespondenții noștri în regiunea transnistreană.