Linkuri accesibilitate

Rusia inițiază o anchetă penală după ce șeful Wagner acuză Moscova de atacurile asupra mercenarilor


Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner. (fotografie de arhivă)
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner. (fotografie de arhivă)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a inițiat o anchetă penală în urma a ceea ce a declarat că este un „apel la o revoltă armată" făcut de către șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

„În legătură cu aceste declarații, FSB din Rusia a deschis un dosar penal", a declarat Comitetul Național Antiterorist pe 23 iunie într-o declarație difuzată de agențiile de știri rusești. „Cerem ca acțiunile ilegale să fie oprite imediat", se arată în declarație.

Generalul Serghei Surovikin, adjunct al șefului Statului Major General Valeri Gherasimov, a postat un mesaj video pe Telegram, îndemnând luptătorii grupului Wagner să renunțe la opoziția lor față de conducerea militară și să se întoarcă la bazele lor.

„Vă îndemn să vă opriți", a spus el. "Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră".

FSB a declarat că comentariile lui Prigojin echivalează cu un apel la începerea unui conflict civil armat în Rusia.

Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova și cele mai importante facilități sunt sub pază, a raportat TASS, citând serviciile de securitate. Blocaje rutiere au fost instalate pe autostrada Moscova-Voronej-Rostov-pe-Don, a raportat Serviciul rus al BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre comentariile lui Prigojin și că "se iau măsurile necesare".

Prigojin a acuzat Ministerul rus al Apărării că a lansat atacuri cu rachete asupra taberelor din spate ale unității sale paramilitare, folosind artilerie și elicoptere de atac

Într-o serie de mesaje audio pe canalul său Telegram, Prigojin a spus că există multe victime în rândurile grupului său de mercenari, dar nu a specificat exact unde au avut loc loviturile.

Ministerul Apărării a răspuns spunând că declarațiile „nu corespund realității", numindu-le o „provocare".

Consiliul de comandanți al Wagner a decis după lovituri că "răul" conducerii militare ruse "trebuie oprit", a spus Prigojin, adăugând: "Cei care i-au distrus pe băieții noștri, care au distrus viețile multor zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsiți. Cer ca nimeni să nu opună rezistență."

El a spus că „nu a fost o lovitură de stat militară", ci mai degrabă un „marș al justiției".

El a spus că are la dispoziție 25.000 de luptători și a cerut tuturor rușilor care doresc să facă parte din grup să se alăture, inclusiv militarilor armatei regulate. El a promis că îl va readuce pe Wagner pe frontul ucrainean după „restaurarea justiției”.

Un lung interviu cu Prigojin a fost publicat mai devreme, pe 23 iunie, în care a criticat nu numai ministrul apărării, Serghei Șoigu, ci și însăși ideea de a începe un război în Ucraina.

Prigojin a emis tiradele frecvente pe rețelele de socializare împotriva Ministerului rus al Apărării.

Pe fondul luptelor acerbe pentru orașul Bakhmut din estul Ucrainei, Prigojin a publicat în mod repetat videoclipuri în care îi critică dur pe Șoigu și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru că nu au furnizat suficientă muniție

XS
SM
MD
LG