Moscova a lansat mai multe serii de rachete și drone de fabricație iraniană în ceea ce Statul Major General ucrainean spune că a fost un alt val „masiv” de atacuri de peste noapte în toată țara.
Rusia a intensificat drastic frecvența și intensitatea atacurilor aeriene asupra infrastructurii și orașelor ucrainene, în special asupra Kievului, de la începutul lunii trecute, provocând numeroase victime în rândul civililor și uriașe pagube materiale.
Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate cele 13 rachete de croazieră lansate de Rusia în atacul desfășurat în cursul nopții asupra unui aerodrom militar din regiunea centrală Hmelnițki, a anunțat armata într-un comunicat pe 23 iunie. Militarii ucraineni au adăugat că atacul a fost efectuat în jurul miezului nopții de către avioane venite din direcția Mării Caspice. „În plus, apărarea aeriană a distrus un UAV de recunoaștere de un tip necunoscut”, se spune în declarație.
O altă alertă antiaeriană a fost declarată timp de mai multe ore în întreaga Ucraină în cursul nopții. Forțele ruse au lansat numeroase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și drone Shahed, informează Statul Major General, adăugând că încă nu au fost evaluate consecințele masivului atac. În valul anterior de atacuri din 22 iunie, Rusia a folosit, de asemenea, trei rachete hipersonice Kinjal, a precizat Statul Major General.
Pe câmpul de luptă, forțele rusești au făcut mai multe încercări de a ataca pozițiile ucrainene din regiunea estică Donețk, a raportat Statul Major General, lupte grele fiind în curs de desfășurare la Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, unde au avut loc mai mult de 30 de confruntări corp la corp în ultimele 24 de ore.
Ultimul val de atacuri are loc la o zi după ce un pod-cheie care leagă Crimeea, anexată de Rusia, de partea ocupată a regiunii sudice ucrainene Herson, a fost avariat de ceea ce Moscova a declarat că ar fi rachete Storm Shadow donate de Marea Britanie. Podul este cunoscut sub numele de „poarta Crimeei” și reprezintă cea mai scurtă rută din peninsula Crimeea până pe linia frontului din sudul Ucrainei, ceea ce îl face o verigă-cheie în linia de aprovizionare a Rusiei.
Oficialii instalați de Rusia în regiune susțin că podul a fost avariat, dar că nimeni nu a fost rănit și că au fost deschise rute de transport alternative.
Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014. Ucraina a promis să o recucerească.
De la începutul mult anticipatei contraofensive, armata ucraineană a reușit să recucerească mai multe localități din sudul Ucrainei ocupate de Rusia. La 22 iunie, prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a anticipat că contraofensiva va avea rezultate pozitive, dar a adăugat că „Ucraina prețuiește viața soldaților săi, așa că nu intenționează să îi trimită în mod nechibzuit în bătaia focurilor”, conform Ukrinform.„Lucrăm în conformitate cu standardele NATO”, a adăugat Șmîhal, vorbind la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Londra.
„Ne protejăm fiecare soldat și facem pași înainte. Va dura ceva timp, dar intenționăm să mergem înainte și mergem înainte cu un contraatac. Trebuie să avem cu toții răbdare pentru a vedea rezultatele”.
Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul contraofensivei a fost mai lent decât se dorea, dar a declarat că Kievul nu este presat să o accelereze. „Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa”, a declarat el pentru BBC într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni. „Sunt în joc viețile oamenilor”.