Linkuri accesibilitate

Rusia își intensifică bombardamentele în Herson


Un soldat ucrainean din Brigada a 3-a de asalt trage cu un obuzier D30 de pe linia frontului din apropierea orașului Bahmut, la 23 aprilie.
Un soldat ucrainean din Brigada a 3-a de asalt trage cu un obuzier D30 de pe linia frontului din apropierea orașului Bahmut, la 23 aprilie.

Armata ucraineană continuă să își mențină pozițiile strategice din Bahmut, a declarat un comandant militar de rang înalt.

La rândul ei, Rusia susține că a avansat în orașul care este epicentrul unei bătălii crâncene de câteva luni pentru controlul regiunii Donetsk din estul țării.

„Lovim inamicul, de multe ori în mod neașteptat pentru el, și continuăm să menținem liniile strategice", a declarat Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, pe Telegram. „Toți cei de-aici sunt niște eroi. Rușii suferă pierderi grele-le distrugem personalul și potențialul ofensiv”, a scris Sîrski.

El a făcut aceste comentarii după ce Ministerul rus al Apărării a declarat la 23 aprilie că forțele sale au capturat două districte din partea de vest a orașului pe care Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, spune că forțele sale le controlează aproape în totalitate. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Alți doi civili au fost uciși în Bahmut de bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore, a declarat la 24 aprilie șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, adăugând că alte două persoane au fost rănite.

În Herson, forțele rusești și-au intensificat bombardamentele asupra zonei controlate de ucraineni din sudul regiunii, a declarat o purtătoare de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei în comentarii televizate, după ce au fost raportate informații potrivit cărora armata ucraineană a trecut Niprul și a stabilit poziții pe malul estic al fluviului.

Natalia Humeniuk a negat că traversarea ar fi avut loc deja: „Trebuie să ne ferim de presupunerile analiștilor militari și să înțelegem că acestea sunt speculații", a spus ea.

Natalia Humeniuk a făcut aceste comentarii după ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA a susținut pe 22 aprilie că bloggerii militari ruși „au furnizat suficiente imagini geolocalizate și rapoarte textuale pentru a confirma că forțele ucrainene au stabilit poziții în estul malului stâng al regiunii Herson începând cu 22 aprilie, deși nu se știe la ce scară sau cu ce intenții”.

ISW a adăugat că imaginile geolocalizate furnizate de bloggerii militari ruși indică faptul că forțele ucrainene au stabilit un cap de pod la nord de orașul Oleșki și că au organizat „linii de aprovizionare stabile către aceste poziții” în regiunea Kherson.

Mulți experți au spus - și liderii ucraineni au lăsat să se înțeleagă - că se pregătește o contraofensivă majoră de primăvară a forțelor Kievului, iar informațiile acestea par să confirme așteptările că Kievul ar fi pe punctul de a lansa contraatacul.

Unul dintre obiectivele sugerate ar fi controlul coridorului terestru pe care forțele Kremlinului l-au stabilit între peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova, și Rusia însăși.

Armata ucraineană a refuzat să confirme sau să infirme informațiile potrivit cărora trupele sale ar fi ocupat poziții pe malul parțial controlat de Rusia al fluviului Nipru, crucial din punct de vedere strategic.

Vladimir Saldo, șeful instalat de Moscova la conducerea regiunii Kherson, a negat, de asemenea, că forțele ucrainene ar fi stabilit un punct de sprijin pe malul estic al Niprului, afirmând pe Telegram că forțele rusești se află în continuare sub "controlul deplin" al zonei.

Medicii ucraineni luptă pentru a salva vieți lângă Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG