Linkuri accesibilitate

Rusia lansează noi atacuri sângeroase în Ucraina. Traficul feroviar, parțial oprit în Crimeea


Resturile unei rachete balistice rusești arzând în Kiev, după un nou atac asupra capitalei ucrainene în cursul nopții.
Resturile unei rachete balistice rusești arzând în Kiev, după un nou atac asupra capitalei ucrainene în cursul nopții.

Rusia a lansat în cursul nopții mai multe valuri de rachete și drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, au declarat oficialii la 18 mai, adăugând că apărarea antiaeriană a capitalei a reușit să doboare toate proiectilele.

Acesta a fost al nouălea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii.

În orașul Odesa, oraș portuar din sudul Mării Negre, o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite într-un atac cu rachete asupra unei instalații industriale executat în seara zilei de 17 mai.

„În cursul acestei seri a avut loc un atac puternic cu rachete asupra orașului Odesa. Cele mai multe dintre rachete au fost doborâte deasupra mării. Dar, din nefericire, există victime", a declarat pe 18 mai Natalia Humeniuk, șefa Centrului de Presă de Coordonare Unită a Forțelor de Apărare din Sud.

La Kiev, Rusia a executat un nou atac în timpul nopții folosind drone și rachete, dar toate au fost distruse, au declarat oficialii ucraineni la 18 mai.

„Potrivit informațiilor preliminare, toate țintele inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. El a mai spus că rachetele de croazieră au fost lansate de bombardierele strategice rusești care zburau dinspre regiunea Mării Caspice.

De asemenea, au fost lansate drone de recunoaștere deasupra Kievului. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că nu au fost raportate victime. În Kiev a fost alarmă antiaeriană pentru trei ore în cursul nopții.

Explozie pe calea ferată din Crimeea?

Pe câmpul de luptă, luptele pentru controlul orașului Bahmut, situat în estul țării, au continuat cu aceeași intensitate, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei la 18 mai.

„Inamicul își concentrează principalele eforturi de luptă pe linia de front Bahmut- Avdiivka-Marinka din regiunea estică a Donețkului - 36 de atacuri rusești au fost respinse de apărătorii ucraineni, informează Statul Major General, adăugând că Bahmut și Mariinka rămân, în continuare, în epicentrul ostilităților.

De asemenea, forțele rusești au efectuat 42 de atacuri aeriene și cu rachete asupra regiunii Bahmut și a regiunii sudice Herson în ultimele 24 de ore, a precizat armata.

În regiunea ucraineană Crimeea, care a fost anexată ilegal în 2014, traficul feroviar a fost oprit între Simferopol și Sevastopol, a declarat un oficial instalat la Moscova pe 18 mai. Mai devreme, canalul Telegram de informații militare Baza spunea că se înregistrase o explozie pe o linie de cale ferată locală.

Ultimele atacuri rusești au avut loc la scurt timp după ce s-a ajuns la un acord de prelungire a unui acord care permite exportul de cereale ucrainene prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Prelungirea cu două luni a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră a fost anunțată la 17 mai de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, cu o zi înainte ca acordul să expire.

„Cu eforturile țării noastre, cu sprijinul prietenilor noștri ruși, cu contribuția prietenilor noștri ucraineni, s-a decis prelungirea cu încă două luni a acordului privind tranzitul cerealelor în Marea Neagră”, a declarat Erdogan.

Rusia a fost de acord să nu blocheze navele să părăsească două porturi ucrainene, a spus Erdogan, exprimându-și speranța că acordul „va fi benefic pentru toate părțile”.

Anunțul lui Erdogan a venit în contextul în care Rusia a amenințat că va părăsi pactul din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.

XS
SM
MD
LG