Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri seară, 17 mai, că acordul privind exportul de cerealele din porturile ucrainene la Marea Neagră a fost prelungită cu încă două luni.
Acordul urma să expire pe 18 mai, iar Rusia avertizase că nu-l va prelungi.
„Cu eforturile țării noastre, cu sprijinul prietenilor noștri ruși, cu contribuția prietenilor noștri ucraineni, s-a decis prelungirea cu încă două luni a acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră”, a anunțat Erdogan.
Erdogan, care se află înainteaturului de balotaj în alegerile prezidențiale, și-a exprimat speranța că acordul va fi „benefic pentru toate părțile”.
Anunțul lui Erdogan a venit pe fondul amenințărilor din partea Rusiei de a renunța la acord din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.
Ucraina a salutat prelungirea anunțată pe 17 mai, dar a spus că trebuie să funcționeze eficient.
„Inițiativa privind exportul cerealelor prin Marea Neagră a fost deblocată [și] continuă să fie valabilă” până pe 18 iulie, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter.
Kievul este „recunoscător partenerilor noștri” pentru eforturile lor de „întărire a securității alimentare”, a spus Kubrakov într-o declarație separată, adăugând că principala provocare acum este ca acordul să funcționeze eficient.
Ministerul rus de Externe a confirmat prelungirea acordului, dar a spus că trebuie eliminate „inegalitățile” în aplicarea lui.
„Evaluarea noastră privind modul cum a funcționat acordul de la Istanbul din 2022 nu s-a schimbat. Disparitățile în implementarea lui ar trebui corectate cât mai repede posibil", a spus Ministerul rus de Externe.
Ambasadorul Rusiei la ONU a spus că Moscova încă speră să poată fi depășite obstacolele din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.
„Încă nu ne pierdem speranța că problemele pe care le ridicăm vor fi rezolvate”, a declarat Vasili Nebenzia reporterilor. "Cu cît mai repede cu atăt mai bine."
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat prelungirea inițiativei, dar a subliniat necesitatea unui acord mai cuprinzător, pe termen mai lung.
„Aceste acorduri contează pentru securitatea alimentară globală; produsele ucrainene și rusești hrănesc lumea întreagă”, a spus Guterres. „Sperăm că exporturile de alimente și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din Federația Rusă și Ucraina vor putea ajunge în lanțurile globale de aprovizionare constant și în siguranță”.
Exporturile de cereale, din porturile ucrainene, prin Marea Neagră
Acordul privind exporturile de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră a fost încheiat în iulie 2022, la cinci luni după ce Rusia lansase invazia din Ucraina.
- A fost mediat de ONU și Turcia și a permis până acum Ucrainei să exporte în siguranță peste 30 de milioane de tone de cereale din câteva dintre porturile sale la Marea Neagră.
- Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite au înființat un Centru Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul, format din oficiali din fiecare parte.
- Ucraina poate exporta în siguranță cereale și produse alimentare aferente și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din porturile Odesa, Cernomorsk și Iujnîi.
- Toate activitățile din apele teritoriale ucrainene sunt sub autoritatea și responsabilitatea Ucrainei.
- Părțile au convenit să nu atace navele comerciale, alte nave civile sau instalațiilor portuare acoperite de acord.
- Circulația navelor care tranzitează coridorul maritim umanitar este monitorizată de la distanță. Nicio navă militară, aeronave sau drone nu se poate apropia pe o rază de 10 mile marine de coridor fără autorizația JCC.
- Toate navele comerciale sunt supuse inspecției la intrare și la ieșire din Ucraina de către o echipă JCC în porturile turcești.
(sursă: Reuters)
Prelungiri repetate
Organizația Națiunilor Unite și Turcia au mediat, în iulie 2022, acordul dintre Rusia și Ucraina privind crearea culoarelor sigure pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră, în tentativa de a evita o criză alimentară globală, care părea iminentă în acel moment din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Inițial acordul a fost încheiat pentru 6 luni, după care Moscova a fost de acord să-l prelungească în noiembrie, cu încă 6 luni. Ultima prelungire, acceptată de Rusia, a fost în martie, dar numai cu 60 de zile așa că acordul expiră pe 18 mai. Rusia a pus o serie de condiții pentru facilitarea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte, care trebuie îndeplinite înainte de o posibilă nouă prelungire.
Încă de anul trecut, pentru a convinge Rusia să participe la acordul privind exporturile sigure de cereale prin Marea Neagră, Națiunile Unite au convenit să ajute Moscova cu propriile transporturi agricole timp de trei ani.
Cereale rusești nu au fost niciodată supus sancțiunilor internaționale dar, argumentează Moscova, alte sancțiuni, de la cele pe transferurile bancare la cele privind asigurarea vapoarelor, fac exportul de cereale rusești prohibitiv, dacă nu chiar imposibil.
Cerințele Rusiei pentru a prelungi acordul la Marea Neagră
Într-o scrisoare adresată oficialilor ONU pe 16 martie, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a spus că Moscova va lua în considerare extinderea acordului de export de cereale din Ucraina prin Marea Neagră după 18 mai doar dacă următoarele „probleme sistemice” vor fi rezolvate:
- Reintroducerea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul internațional de plăți SWIFT.
- Reluarea livrărilor către Rusia de mașini agricole și piese de schimb.
- Ridicarea restricțiilor privind asigurarea și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești.
- Repunerea în funcțiune unei conducte de amoniac de la Togliatti, din Rusia la Odesa, în Ucraina.
- Deblocarea conturilor și activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte.
(sursă: Reuters)
Statele Unite resping acest argument, afirmând că exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia a rămas la nivelul antebelic, ba chiar ar fi crescut anul trecut, relatează Reuters.
Anul trecut, în octombrie, ONU, Turcia și Ucraina au continuat acordul la Marea Neagră deși Rusia își suspendase pentru scurt timp participarea.
Aproximativ 30,3 milioane de tone de cereale și produse alimentare au fost exportate din Ucraina în baza acordului de la Marea Neagră, inclusiv 625.000 de tone în cadrul Programului Alimentar Mondial de ajutor pentru Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen, precizează Reuters.