Linkuri accesibilitate

Rusia lansează o misiune spațială pentru a căuta apă pe Lună și prestigiu de mare putere pe Pământ


Lansarea rachetei Soyuz 2.1b care transportă modulul Luna-25
Lansarea rachetei Soyuz 2.1b care transportă modulul Luna-25

Rusia a lansat vineri prima sa navă spațială către Lună din ultimii 47 de ani, încercând să fie prima națiune care asolizează pe polul sud lunar, o regiune despre care se crede că deține crevase cu apă înghețată.

Misiunea lunară rusă, prima după 1976, este în competiție cu India, care a lansat luna trecută modulul selenar Chandrayaan-3 și, pe termen lung, cu Statele Unite și China, ambele având programe avansate de explorare lunară care vizează polul sud lunar.

Racheta Soyuz 2.1 care transportă aeronava Luna-25 a fost lansată de pe cosmodromul Vostocini, la 5550 km est de Moscova, vineri, la 2:11 dimineața, ora Moscovei (joi, 11:11 GMT). Landerul a ieșit de pe orbita Pământului spre Lună o oră mai târziu, moment în care controlul misiunii a preluat comanda navei, a declarat agenția spațială rusă Roscosmos.

Se așteaptă ca modulul să asolizezepe Lună în 21 august, a declarat șeful Agenției Spațiale ruse, Iuri Borisov, la televiziunea de stat, deși agenția spațială spusese anterior că data asolizării va fi 23 august.

„ Așteptăm ziua de 21. Sper că va avea loc o asolizare ușoară și precisă pe Lună", le-a spus Borisov angajaților de la cosmodromul Vostocini după lansare. „Sperăm să fim primii”.

Luna-25 care nu e mai mare decât un autovehicul, își propune să facă investigații timp de un an la polul sudic al Lunii, unde oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au detectat, în ultimii ani, urme de gheață de apă în craterele umbrite ale regiunii.

Misiunea Luna-25 este supusă multor presiuni, Kremlinul susținând că sancțiunile Occidentului asupra războiului din Ucraina, dintre care multe au vizat sectorul aerospațial al Moscovei, nu au reușit să paralizeze economia rusă.

Această expediție selenară, planificată de Rusia de zeci de ani, va testa, de asemenea, independența tot mai mare a națiunii în spațiu, după ce invadarea Ucrainei, în februarie 2022, a rupt aproape toate legăturile spațiale ale Moscovei cu Occidentul, cu excepția prezenței pe Stația Spațială Internațională.

Agenția Spațială Europeană plănuise să testeze camera de navigație Pilot-D atașate de Luna-25, dar a întrerupt cooperarea la acest proiect după ce Rusia a invadat Ucraina.

„În aspirațiile Rusiei pe Lună se amestecă multe lucruri. Cred că, în primul rând, ele vor să fie o expresie a puterii naționale pe scena globală", a declarat pentru Reuters Asif Siddiqi, profesor de istorie la Universitatea Fordham.

Astronautul american Neil Armstrong și-a câștigat renume în 1969 pentru că a fost prima persoană care a pășit pe Lună, dar misiunea Luna-2 a Uniunii Sovietice a fost primul modul care a ajuns pe suprafața Lunii în 1959, iar misiunea Luna-9 din 1966 a fost prima care a făcut o asolizare în siguranță acolo.

Moscova s-a concentrat apoi pe explorarea planetei Marte și de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, Rusia nu a trimis sonde științifice dincolo de orbita terestră.

Apă pe Lună?

Timp de secole, astronomii și-au pus întrebări în legătură cu posibilitatea existenței apei pe Lună, corp ceresc de 100 de ori mai uscat decât Sahara. Hărțile NASA din 2018 au arătat că există apă înghețată în zonele umbroase ale Lunii, iar în 2020 NASA a confirmat că există apă și în zonele luminate de soare.

Puteri majore precum Statele Unite, China, India, Japonia și Uniunea Europeană au cercetat Luna în ultimii ani. Anul trecut Japonia a ratat asolizarea unui modul pe Lună, iar în 2019 a eșuat o misiune israeliană.

Nicio țară nu a reușit o asolizare lină la polul sud. O misiune indiană, Chandrayaan-2, a eșuat în 2019.

Aselenizarea în acea zonă este îngreunată de terenul accidentat, dar beneficiile descoperirii apei pot fi istorice: ar putea fi folosită pentru extragerea de combustibil de rachetă și oxigen, precum și pentru a obține apă potabilă.

Borisov a spus că cel puțin alte trei misiuni lunare au fost planificate în următorii șapte ani și că, după aceea, Rusia și China vor coopera pentru o posibilă misiune lunară cu echipaj uman.

„Eu și colegii mei din China vom trece la următoarea fază - posibilitatea unei misiuni cu echipaj uman pe Lună și construirea unei baze lunare”, a spus el.

Maxim Litvak, șeful grupului de planificare pentru echipamentul științific Luna-25, a spus că cea mai importantă sarcină este să asolizeze acolo unde nimeni altcineva nu a mai făcut-o - și să găsească apă.

„Există semne de gheață în solul zonei unde va aseleniza Luna-25”, a spus el, adăugând că Luna-25 va opera pe Lună cel puțin un an pământesc, în principal prelevând mostre.

Roscosmos a spus că va dura cinci zile până ce misiunea va ajunge pe Lună. Nava va petrece 5-7 zile pe orbita Lunii înainte de a coborî spre unul dintre cele trei locuri posibile de asolizare din apropierea polului - astfel că Luna-25 ar putea ajunge pe Lună când rivalul ei indian se mai află acolo. Chandrayaan-3 urmează să desfășoare experimente încă două săptămâni..

XS
SM
MD
LG