Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 26 aprilie numirea lui Aleksandr Lențov în locul lui Andrei Volkov, fără a oferi un motiv.
Anunțul a fost făcut la câteva ore după o conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și premierul armean Nikol Pashinian, în timpul căreia au fost discutate Coridorul Lachin și situația umanitară din Nagorno-Karabah, potrivit Serviciului armean al RFE/RL, care citează informații guvernamentale.
Ministerul rus al Apărării a precizat că discuția dintre Putin și Pașinian s-a concentrat pe „rezolvarea sarcinilor practice pentru a asigura stabilitatea și securitatea în regiune”. Discuția a confirmat importanța respectării acordurilor anterioare încheiate de Rusia, Armenia și Azerbaidjan.
Armenia este tot mai nemulțumită că forța rusă de menținere a păcii desfășurată în 2020 ca parte a unui armistițiu mediat de Rusia pentru a pune capăt unui război de șase săptămâni nu a reușit să mențină deschis coridorul Lacin. În ultimele luni, tensiunile s-au amplificat din cauza blocării drumului de către protestatarii azerbaidjeni susținuți de guvern, iar disponibilitatea alimentelor în Nagorno-Karabah a devenit acută din cauza livrărilor neregulate.
Lențov se află deja în Nagorno-Karabah, purtând negocieri cu partea azeră în ceea ce privește eliminarea unui punct de control de pe coridorul Lacin, după cum spune Samvel Babaian, liderul partidului Patria Unită din Nagorno-Karabah. „După câteva zile ar trebui să fie clar ce au făcut. Acum să vedem cât de mult vor fi (rușii) capabili să împiedice continuarea acestui circ”, a declarat Babaian.
Lențov a fost consilier al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, iar până în 2020 a fost comandant-adjunct al șefului forțelor terestre ale armatei ruse. Lențov a activat în 2014-15 în Ucraina ca șef al așa-numitului centru comun pentru controlul, coordonarea și stabilizarea încetării focului în estul regiunii Donbas.
Numirea sa are loc la trei zile după ce Serviciul Frontierei de Stat din Azerbaidjan a acuzat partea armeană că a continuat „să transporte provizii militare din Armenia în Nagorno-Karabah". Afirmația a fost negată în mod repetat atât la Erevan, cât și la Stepanakert. Partea armeană, la rândul său, a acuzat Azerbaidjanul că își caută motive pentru a-i izola pe armenii din Karabah.
Presa rusă a citat la 24 aprilie un purtător de cuvânt armean care susține că țara a făcut apel la Curtea Internațională de Justiție în legătură cu instalarea punctului de control de către Azerbaidjan, numindu-l „o încălcare flagrantă” a obligației asumate de autoritățile de la Baku de a asigura libera circulație.
Ministrul adjunct de externe azer, Elnur Mammadov, a declarat că punctul de control a fost organizat ca reacție „la preocupările legate de siguranță, având în vedere utilizarea abuzivă continuă a drumului de către Armenia pentru transportul de arme și alte activități ilegale".