Linkuri accesibilitate

Rusia pedepsește Kârgâzstan pentru că vrea să treacă la alfabetul latin  


Președintele Sadîr Japarov (dr) primindu-l pe președintele Comisiei naționale pentru limba de stat și politica lingvistică, Kanîbek Osmonaliev.
Președintele Sadîr Japarov (dr) primindu-l pe președintele Comisiei naționale pentru limba de stat și politica lingvistică, Kanîbek Osmonaliev.

Rusia a suspendat importurile de produse lactate din Kârgâzstan după ce un oficial de la Bishkek a spus că țara sa ar fi gata să lucreze la trecerea la alfabetul latin, abandonând chirilicele.

Potrivit departamentului kârgâz al Europei Libere, motivul oficial al deciziei ruse, luată de Rosselkhoznadzor, a fost calitatea necorespunzătoare a produselor kârgâze, constatată cu ocazia unei inspecții, săptămâna trecută.

Posibilitatea trecerii la alfabetul latin în kârgâză a fost formulată de Kanîbek Osmonaliev, președintele Comisiei Naționale pentru Limba de Stat și Politici Lingvistice. Ideea a mai fost vehiculată în trecut, înfuriind Moscova și pe aliații ei din țara central-asiatică.

Președintele kârgâz Sadîr Japarov, de exemplu, l-a convocat pe Osmonaliev și l-a criticat pentru declarație.

„Chirilicele” preferate de sovietici și ruși dispar treptat în fostele republici sovietice vorbitoare de limbi turcice.

În cea mai mare țară central-asiatică, Kazahstan, procesul trecerii la alfabetul latin a început în 2017, urmând să se încheie în 2025.

În Uzbekistan, cele două alfabete au fost folosite în paralel din 1993, iar de la începutul anului 2023, oficial este cel latin.

Turkmenistan a trecut la alfabetul latin în 1993, iar Azerbaidjan, care are tot o limbă turcică, l-a introdus încă din 1991.

Autoritățile ruse au folosit de multe ori în trecut suspendarea importurilor ca instrument de presiune asupra unor foste republici sovietice, inclusiv Armenia, Belarus, Georgia, Moldova sau Ucraina, amintește departamentul kârgâz al Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG