Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

  • Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus președintei Maia Sandu că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • NATO va desfășura în premieră elemente ale forței sale de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri după summitul Alianței că Statele Unite și alte țări membre vor continua să livreze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
  • Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activelele europene ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov.
  • Consiliul Europei a decis vineri suspendarea Rusiei din această organizație.
  • Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să-i „neutralizeze” pe atacatorii ruși.
  • Maia Sandu a declarat că în R.Moldova au intrat peste 16.000 de oameni nevoiți să-și părăsească țara. „Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”, a spus șefa statului moldovean.
  • Parlamentul de la Chișinău a declarat starea de urgență pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru 60 de zile.
09:53 25.2.2022

Agenția Bloomberg a relatat că cei mai bogaţi oameni din Rusia au pierdut 39 de miliarde de dolari în cele 24 de ore care au trecut de la anunțul lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. Agenția a precizat că acești bani se adaugă celor 32 de miliarde pierdute de la începutul anului și până la anunțul făcut joi dimineață de liderul rus.

09:48 25.2.2022

Președintele Volodimir Zelenski a mai declarat într-un mesaj video din 25 februarie dimineța devreme că ucrainenii îi înfruntă pe invadatori singuri. „În dimineața asta ne apărărm statul singuri. Ca și ieri, cele mai puternice forțe ale lumii privesc de departe. A fost convinsă Rusia de sancțiunile de ieri? Auzim pe cerul nostru și vedem pe pământul nostru că n-a fost destul.”

În zorii zilei de 25 februarie, în capitala Ucrainei s-a activa alarma aeriană, iar autoritățile locale i-au îndemnat pe locuitorii orașului să se îndrepte spre cele mai apropiate adăposturi.

07:13 25.2.2022

Volodimir Zelenski susține că „grupuri de sabotaj” ar fi ajuns la Kiev. „Deținem informația că în Kiev s-ar fi infiltrat grupuri de sabotaj și din cauza asta locuitorii orașului ar trebui să fie foarte atenți. Să se ghideze de regulile impuse de starea de asediu”, a îndemnat Zelenski într-o declarație video de joi spre vineri.

Rusia a atacat Ucraina

07:00 25.2.2022

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că va rămâne la Kiev, în timp ce forțele ucrainene luptă contra invadatorilor ruși care avansează spre capitala ucraineană, în cel mai puternic atac asupra unui stat european de la al doilea război mondial încoace, relatează Reuters.„Dușmanul m-a marcat drept ținta numărul unu” a avertizat Zelenski vineri într-un mesaj televizat. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe șeful statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea e și ea în Ucraina”, a mai spus liderul de la Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG