Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să „neutralizeze” atacatorii ruși.
Pe frontul diplomatic, surse citate de mai multe medii de informare au declarat că Uniunea Europeană pregătește sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care ar include înghețarea activelor lor în străinătate. Mai multe AICI.
La Consiliul Europei de la Strasbourg are loc reuniunea de urgență a conducerii Adunării Parlamentare și Comitetul de Miniștri. Potrivit președintetui APCE, Tiny Kox (Partidul Socialist, Olanda) până la finalul acestei zile se va lua decizia dacă va fi sau nu activat articolul 8 din Statutul Consiliului Europei. Potrivit acestuia, „orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare și i se poate solicita să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă acest membru nu respectă această solicitare, comitetul poate decide unilateral încetarea calității de membru al Consiliului de la data stabilită de comitet.”
Ieri, la finalul unei reuniuni extraordinare care a reunit reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri „a condamnat în cei mai fermi termeni atacul armat asupra Ucrainei al Federației Ruse, cu încălcarea dreptului internațional” și a decis să examineze fără întârziere și în strânsă coordonare cu Adunarea Parlamentară și Secretarul General, măsurile care trebuie luate ca răspuns la încălcarea gravă de către Federația Rusă a obligațiilor sale statutare ca stat membru al Consiliului Europei.”
De asemenea, Comitetul de Miniștri „a condamnat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk ca entități independente și și-a reiterat angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
„Îndemnăm Federația Rusă să își înceteze imediat și necondiționat operațiunile militare în Ucraina”, a spus astăzi într-o conferință de presă președintele APCE.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat vineri că președintele rus Vladimir Putin încearcă să distrugă statalitatea Ucrainei, și că securitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este amenințată. „E un război total… Putin încearcă să șteargă Ucraina de pe harta națiunilor”, a declarat Le Drian pentru postul de radio France Inter. „Securitatea președintelui Zelenski e elementul central în ceea ce se întâmplă. Suntem gata să-l ajutăm dacă e necesar”, a mai spus șeful diplomației franceze. El a refuzat însă să precizeze dacă un asemenea ajutor s-ar putea întinde până la a-l extrage pe liderul de la Kiev din Ucraina. Zelenski a spus vineri dimineață că el și familia lui rămân în țară, în ciuda faptului Rusia l-a identificat drept „ținta numprul unu”.
Jean-Yves Le Drian a mai afirmat că Franța e îngrijorată și de o posibilă ofensivă militară rusă împotriva Republicii Moldova și a Georgiei, alte două foste republici sovietice, ministrul de externe de la Paris denunțînd ceea ce el a numit „tendința rusească către intervenție” în alte țări, și notînd insistența cu care Putin pomenește despre presupusele nemulțumiri istorice după destrămarea Uniunii Sovietice.
Mai multe oficialități franceze au atras atenția că criza s-ar putea extinde rapid în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și au avertizat că Putin ar putea de asemenea testa cât de tare este Occidentul încercând să preia controlul asupra regiunii separatiste Transistria, care s-a declarat independentă de Moldova, sau asupra altor foste teritorii sovietice, notează Agenșia France Presse.
Peste 15.800 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore, a declarat ministra de interne Ana Revenco, iar circa 3.000 au și ieșit în direcția României. Se înregistrează un flux mare de refugiați la Palanca și Tudora, în sud-estul țării, dinspre Odesa, peste 60% din cetățenii ucraineni intrând prin aceste puncte. Alți 20% au venit pe la nord, prin Otaci și Criva. Poliția de Frontieră și-a triplat numărul de angajați la cele mai aglomerate puncte vamale, redirecționând fluxul de mașini spre Unguri, la nord, Basarabeasca și Săiți, la sud. De asemenea, a fost dublate echipajele de patrulare pe șoselele naționale, a adăugat ministra de interne.
A crescut și numărul solicitanților de azil, a mai spus Ana Revenco. Către ora 8:00, 315 cetățeni ucraineni au depus cereri în acest sens la Biroul de Migrație și Azil. În primă fază, centrele de cazare a refugiaților organizate de autorități pot prelua peste 1.000 de persoane. Azi-dimineață, în jur de 200 de persoane erau găzduite la centrele de refugiați. Majoritatea cetățenilor care vin în R. Moldova spun că vin la rude, prieteni sau că se vor descurca pe cont propriu, a reiterat ministra Revenco.