Linkuri accesibilitate

Rusia respinge a doua cerere a ambasadei SUA de a-l vizita pe jurnalistul arestat Evan Gershkovich


Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat sub acuzația de spionaj, în boxa inculpaților înainte de o audiere la Tribunalul municipal din Moscova, pe 18 aprilie.
Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat sub acuzația de spionaj, în boxa inculpaților înainte de o audiere la Tribunalul municipal din Moscova, pe 18 aprilie.

Rusia a respins cererea Ambasadei SUA de a-l vizita a doua oară pe jurnalistul încarcerat Evan Gershkovici.

Autoritățile de la Moscova au justificat decizia, spunând că este răspunsul la refuzul Washingtonului de a elibera vize de intrare pentru jurnaliștii ruși care intenționau să îl însoțească pe ministrul de externe Serghei Lavrov în timpul deplasării sale la sesiunea Națiunilor Unite de la New York din această săptămână.

Într-o declarație din 27 aprilie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a informat Ambasada SUA la Moscova că „cererea sa pentru o vizită consulară la 11 mai anul curent cu cetățeanul american Gershkovich, deținut sub acuzația de spionaj, a fost respinsă”. „În acest moment se elaborează alte posibile măsuri de represalii, despre care partea americană va fi informată în mod corespunzător”, se arată în comunicat.

Ambasada SUA nu a comentat deocamdată această declarație.

Reprezentantul SUA l-a putut vizita prima dată pe Gershkovici pe 17 aprilie. Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a declarat ulterior că Gershkovici era „sănătos” și avea o stare de spirit pozitivă. Tracy a reluat, de asemenea, apelul SUA pentru eliberarea sa imediată.

Gershkovici, reporter la The Wall Street Journal, a fost arestat în Rusia la sfârșitul lunii martie în baza unor acuzații de spionaj pe care el, publicația sa și oficialii americani le-au negat cu tărie.

În condițiile în care relațiile dintre cele două superputeri trec prin cel mai mare îngheț de la sfârșitul Războiului Rece, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, situația s-a înrăutățit după ce reporterilor din Rusia nu li s-au acordat vize pentru a acoperi vizita lui Lavrov la ONU, unde acesta a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate în această săptămână. Lavrov a declarat că Moscova „nu va ierta” Washingtonul pentru că a refuzat vizele.

Departamentul de Stat al SUA nu a comentat declarațiile Rusiei privind refuzul vizelor, afirmând că nu poate vorbi despre cereri specifice de viză din cauza normelor de confidențialitate.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat la 30 martie că l-a reținut pe Gershkovici în orașul Ekaterinburg din Urali și că a deschis un caz de spionaj împotriva sa pentru că a adunat pretinse secrete de stat despre complexul industrial militar.

Jurnalistul se află în arest preventiv până cel puțin la 29 mai în închisoarea Lefortovo din Moscova, o instituție notorie care datează din perioada țaristă. Văzută ca un simbol al represiunii sovietice, Lefortovo este locul unde Rusia deține majoritatea suspecților în cazurile de spionaj.

Gershkovici este primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece.

Pe 10 aprilie, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Gershkovich ca fiind „reținut pe nedrept” de Rusia și a cerut eliberarea lui imediată, la fel ca și organizațiile internaționale de jurnaliști. Președintele american Joe Biden a cerut, de asemenea, Rusiei să îl elibereze. Kremlinul a declarat că Gershkovici făcea spionaj „sub acoperirea” jurnalismului. Lavrov a transmis Statelor Unite că Gershkovici a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obțină secrete militare.

Angajat de The Wall Street Journal cu puțin timp înainte de invazia Moscovei în Ucraina anul trecut, Gershkovich făcea reportaje despre Rusia de mai bine de cinci ani în momentul arestării sale. În vârstă de 31 de ani, vorbitor fluent de rusă, este fiul unor emigranți care au părăsit Uniunea Sovietică pentru Statele Unite în timpul Războiului Rece.

XS
SM
MD
LG