Linkuri accesibilitate

Rusia riscă o suspendare de patru ani din sportul internațional


Generic – Doping in sport. Passport of the citizen of the Russian Federation is on a wooden table, near medical pills stacked

O comisie cheie din Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a recomandat ca Rusia să fie suspendată timp de patru ani din competițiile sportive internaționale, pentru că a încălcat prevederile codului anti-doping. Comitetul executiv al agenției va lua o decizie pe 9 decembrie.

Directoru genral WADA, Olivier Niggli, 7 noiembrie 2019
Directoru genral WADA, Olivier Niggli, 7 noiembrie 2019

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat recomandarea comisiei, afirmând că ar fi încă o încercare de a izola Rusia pe scena internațională. „Sunt cei care vor să pună Rusia la zid și o acuză de toate relele lumii” a declara Lavrov la o conferință de presă la Moscova.

Suspendarea ar bloca participarea Rusiei de la jocurile olimpice de vară de la Tokyo din 2020 și de la cele de iarnă de la Beijing, din 2022. Rusia a fost deja suspendată de la jocurile olimpice din Coreea de Sud dar individual, unii atleți au putut participa sub culorile Comitetului Olimpic, nu cele naționale.

Același lucru s-ar putea repeta în cazul viitoarelor jocuri olimpice. WADA a documentat peste o mie de cazuri de doping în sportul din Rusia, cele mai flagrante fiind la jocurile olimpice de iarnă de la Soci din 2014. Iar autoritățile ruse au fost acuzate că au organizat un sistem de doping la nivel național, între 2011 și 2015. Agenția rusă Anti-Doping și Federația de atletism au fost suspendate în 2015.

În septembrie 2018, sancțiunile au fost ridicate, cu condiția ca laboratorul Anti-Doping de la Moscova să furnizeze toate datele. Acum, Comisia de etică din cadrul WADA afirmă că aceste informații nu sunt „nici complete, nici corecte”.

XS
SM
MD
LG