Linkuri accesibilitate

Rusia se retrage din INF, acuză SUA și NATO


Sistem antirachetă sol-aer S-400 Triumf sfințit în Crimeea. 14 ianuarie 2017
Sistem antirachetă sol-aer S-400 Triumf sfințit în Crimeea. 14 ianuarie 2017

Putin a ordonat suspendarea Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie (INF) până ce Washingtonul va renunța la planul lui Donald Trump de a se retrage din el.

Vladimir Putin a semnat luni decretul care suspendă participarea Rusiei la vechiul acord pentru controlul armamentului semnat de Moscova cu Washingtonul în 1987. Putin a ordonat suspendarea Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie (INF) până ce Washingtonul va renunța la planul lui Donald Trump de a se retrage din el.

Rusia anunțase luna trecută că va abandona acordul, după ce el fusese denunțat deja de către Trump, care acuza, tocmai, că tratatul fusese încălcat de ruși. Acuzația americană a fost confirmată și de către NATO, deși Rusia a negat orice violări ale acordului. Acordul interzice părților semnatare să dezvolte, producă și desfășoare rachete cu rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometri.

Rusia a instalat asemenea armament în Crimeea ocupată și în Kaliningrad, enclavă situată între Polonia, Lituania (ţări membre UE şi NATO) şi Marea Baltică.

Chiar săptămâna trecută, Moscova a instalat în Kaliningrad un batalion de sisteme antirachetă sol-aer S-400 Triumf, lucru anunțat oficial.

Simultan, Kremlinul a anunţat exerciţii de amploare în cadrul unităţilor de apărare antiaeriană ale Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse, pe circa 30 de poligoane din regiunile Rostov pe Don (în apropiere de frontiera cu Ucraina), Volgograd, Astrahan, Stavropol, Krasnodar, Crimeea, precum şi în republicile din Caucazul de Nord: Inguşetia, Daghestan, Cecenia, Osetia de Nord şi Adîgheia.

La începutul lunii februarie, sisteme S-400 Triumf au fost folosite într-un exerciţiu în Crimeea. Cu o lună înainte, acelaşi sistem antirachetă a simulat respingerea unui atac masiv cu rachete din partea unui inamic convenţional asupra coastei ruse a Mării Negre.

Putin avertizase recent că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). „Rusia va fi nevoită să fabrice şi să amplaseze astfel de tipuri de arme, care vor fi utilizate nu doar asupra regiunilor din care avem o ameninţare directă, ci şi asupra regiunilor care găzduiesc centrele unde sunt luate deciziile de folosire a sistemelor de rachete care ne ameninţă", a spus Putin.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcă Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Armamentul nuclear a fost văzut întotdeauna, de ambele părți, în primul rând ca o armă psihologică...

Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord și deoarece este constrânsă, prin el, să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu e semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Cele două principale puteri nucleare ale planetei se aflau într-o stare de ostilitate permanentă mult mai acută decât cea de astăzi și înainte de semnarea acordului, înainte de 1987. De altfel, singura dată recunoscută când planeta s-a aflat în pragul unui război nuclear a fost acum mai bine de jumătate de secol, în cazul „crizei rachetelor din Cuba” în 1962.

Armamentul nuclear a fost văzut întotdeauna, de ambele părți, în primul rând ca o armă psihologică, de descurajare a adversarului. Mecanismele intermediare de dublu control sunt multiple în ambele părți și lumea se află, teoretic, la adăpost de capriciul unui tiran care ar lua-o razna.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG