Linkuri accesibilitate

Rusia, tot mai eficientă în manipularea și falsificarea informațiilor on-line


O parte a documentelor secrete date la iveală recent arată că guvernul rus este acum mai eficace în manipularea mediilor de socializare, mințind cu privire la războiul din Ucraina sau efecte secundare ale vaccinărilor.

În document se arată că conturile false ar fi detectate de marile rețele de socializare doar în proporție de circa unu la sută.

Rusia, tot mai eficientă în manipularea și falsificarea informațiilor on-line
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Cercetătorul Thomas Rid, de la Universitatea Johns Hopkins a spus pentru Washington Post ”Google și META și alții încearcă să oprească proliferarea dezinformării, în timp ce Rusia încearcă și ea să-și îmbunătățească tehnicile. Cifrele din recentele documente date la iveală arată că Rusia ar învinge în aceasă cursă”. El adaugă însă că procentul de unu la sută este după toate probabilitățile fals și induce în eroare.

Datele din documentele făcute publice de Jack Teixeira, aflat acum în detenție survin în condițiile în care proprietarul Twitter, Elon Musk și anumiți republicani din Congres acuză guvernul federal că ar încerca să oprească vederi de dreapta și independente, prezentând prea multe conturi ca făcând parte din operațiuni de influență ale Rusiei și altor țări. O unitatea guvernamentală americană creată anul trecut a fost desființată la puțin după aceea după ce au circulat alegații de politizare.

Pe de altă parte, angajați Twitter se plâng că concedierile făcute de Musk au redus capacitatea platformei de a contracara operațiuni nocive de influențare. Campanii de propagandă și retorică a urii sunt mai prezente acum, de când Musk a preluat rețeaua. Analiști cred că documentele scurse ar conține și în această privință ca și în altele, informații false menite să pună succesul Rusiei într-o lumină mai bună. Dar chiar dacă rata de succes nu este de 99% ci de 90%, este clar, spun ei că Moscova este mai eficace în diseminarea vederilor sale decât era cazul în trecut.

Experții spun că actuala situație trebuie privită sistematic și cu calm, fără să se considere că activitățile respective au impact pe măsura cantității. În condițiile în care consumatorii de informație pe Internet petrec în medie peste două ore pe rețele, Internetul a devenit vocea dominantă în conversațiile cu privire la evenimentele politice și culturale, în sensul larg al termenului. Marile rețele de socializare își țin algoritmele secret și acolo se află cheia impactului.

XS
SM
MD
LG