Linkuri accesibilitate

La Soci are loc un summit între președinții Rusiei și Turciei


Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Soci, 29 septembrie, 2021

Președinții Rusiei și Turciei au anunțat un summit pentru astăzi. Discuțiile dintre Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin din orașul rus Soci, de la Marea Neagră, au loc la 18 luni după ultima lor întâlnire față în față, de la Moscova. Pe lângă conflictele din Siria și Libia, se așteaptă ca cei doi să discute despre evoluțiile din Caucazul de Sud și Ucraina, extinderea exporturilor de gaze rusești și posibila achiziționare de către Turcia a celui de-al doilea lot de sistem de rachete S-400 din Rusia, în ciuda obiecțiilor din partea Statelor Unite și a alianței NATO – din care Turcia face parte.

Se așteaptă ca Erdogan să-l preseze pe Putin să respecte acordul de încetare a focului încheiat anul trecut pentru a opri atacurile armatei ruse și siriene asupra fracțiunilor rebele susținute de Turcia în provincia Idlib din nord-vestul Siriei. De asemenea, este de așteptat ca cele două părți să discute despre Nagorno-Karabah și despre eforturile de normalizare a situatiei dupa razboiul azero-armean de anul trecut asupra regiunii. Turcia a susținut militar Azerbaidjanul ceea ce a dus recucerirea unor părți din Nagorno-Karabah și districtele învecinate care se aflau sub control armenesc de aproape trei decenii.

Moscova are un pact de apărare cu Armenia, dar și relații strânse cu Azerbaidjanul. Războiul s-a încheiat cu un acord de încetare a focului intermediat de Moscova în noiembrie care prevede, printre altele, înființarea în Azerbaidjan a unui centru comun de observare militar ruso-turc pentru a monitoriza acordul de încetare a focului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG