Linkuri accesibilitate

Rusia violează spațiul aerian NATO pe fundalul manevrelor din Estonia


Avionul rusesc Antonov AN-12 (sus) supravegheat de avionul britanic Typhoon în spaţiul aerian al Estoniei. 25 iunie 2019
Avionul rusesc Antonov AN-12 (sus) supravegheat de avionul britanic Typhoon în spaţiul aerian al Estoniei. 25 iunie 2019

Este a doua oară anul acesta când un avion militar rusesc a intrat în spațiul aerian al Estoniei.

Rusia a violat spațiul aerian al Estoniei luni seara, exact în momentul în care în această țară au început manevre militare NATO cu participarea, pentru prima oară, a unor importante efective de parașutiști francezi.

Rusia violează spațiul aerian NATO pe fundalul manevrelor din Estonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Ambasadorul rus la Tallinn a fost chemat astăzi la Ministerul eston de Externe. Un avion de luptă de Tip Suhoi SU-34 a intrat luni seara vreme de aproape un minut în spațiul aerian al Estoniei în apropierea insulei Vaindloo. Avionul avea radarul închis și nu a răspuns comenzilor apărării estone.

Tehnica zborului foarte apropiat, cu radarul stins, pentru a nu fi ușor detectabil sau a nu răspunde la apeluri, este folosită des de avioanele militare rusești care efectuează misiuni de testare sau provocare.

Insula Vaindloo este în apropierea coridorului deasupra Mării Baltice prin care avioanele rusește zboară dinspre Sankt-Petersburg spre enclava Kaliningrad și înapoi. Este a doua oară anul acesta când un avion militar rusesc a violat spațiul aerian al Estoniei. Asta se întâmplă exact în momentul în care trupe ale NATO, cu participare franceză, au lansat manevre în Estonia. Francezii sunt în număr de circa 300, având în dotare și tancuri Leclerc. La începutul lunii, francezii s-au antrenat împreună cu trupele britanice din țările baltice în regiunea Ādaži din Letonia, în manevrele numite Furious Hawk (Șoimul Furios).


Regula între NATO și Rusia este că asemenea manevre se monitorizează reciproc. NATO invită de altfel sistematic toate țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să trimită observatori la manevrele sale, dar Rusia nu lansează întotdeauna o asemenea invitație. Regulile în cadrul OSCE, din care fac parte și Rusia și SUA, prevăd prezența unor observatori la orice manevre militare care mobilizează mai mult de 13.000 oameni, ceea ce nu este cazul celor actuale din Estonia. Anul trecut, în cadrul uriașelor sale manevre Zapad, Rusia refuzase observatori, afirmând că a mobilizat mai puțin de 13.000 militari, în vreme ce NATO calculase circa 50.000.

Zapad 2017 -- Ce s-a întâmplat?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00


Rusia e acuzată de SUA și NATO că ar dezvolta rachete de croazieră de capacitate intermediară capabile să transporte focoase nucleare și să lovească fără avertisment orașe europene, încălcând astfel pactul din epoca războiului rece care interzicea astfel de arme în Europa.

Rusia spune că rachetele sale Novator 9M729/SSC-8 au o rază maximă de 480 km și că, deci, ele nu intră în cadrul tratatului.

Tratatul din 1987, care nu a fost reînnoit anul acesta, impune Statelor Unite și Rusiei „să nu dețină, să producă sau să testeze" rachete de croazieră lansate la sol cu o rază de zbor de 500 km până la 5.500 km „sau să dețină, ori să producă lansatoare de astfel de rachete".


Rusia e bănuită că ar instala asemenea rachete atât în Crimeea, cât și în enclava militarizată Kaliningrad. Ministerul Apărării al Rusiei confirmase anul trecut transferul de baterii de rachete Iskander-M, cu o rază de acțiune de circa 500 km și capabile să transporte focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, susținând că desfășurarea se va face doar ”pentru o perioadă scurtă de timp”. Ele sunt încă acolo.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG