Linkuri accesibilitate

Să fie lumină | Stâna cu panouri fotovoltaice


Maria Spinei proprietara stânii de la marginea Teleneuți.
Maria Spinei proprietara stânii de la marginea Teleneuți.

În acest episod, vei afla cum s-a aprins lumina acolo unde nici nu există rețea electrică. Vorbim de stâna de la marginea satului Temeleuți, proprietarii căreia au pierdut oi și miei la naștere din cauza întunericului. Dar de trei ani, o nouă tehnologie a adus stâna în secolul 21. 

Stâna cu panouri fotovoltaice
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Povestea stânii este parte a proiectului special „Să fie lumină”, unde arătăm cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.

Sunt Paula Erizanu. Înainte, nu știam prea multe despre energia verde. Am lucrat la această serie video pentru a te ajuta și pe tine să înțelegi ce pași înainte poți face tu și comunitatea ta pentru a fi mai independenți, mai rezistenți și mai prosperi.

În episodul trei al proiectului, am pus întrebarea: ar putea Chișinăul să treacă de la gaz la biomasă? Una dintre centralele orașului deja încălzește Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din sectorul Botanica datorită unei plante noi pentru Republica Moldova: miscanthus. Promotorii energiei verzi spun că modelul ar putea fi replicat la scară mai largă, în toate localitățile din țară.

Ar putea orașul Chișinău să treacă de la gaz la biomasă? Potențialul plantei miscanthus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00

În episodul doi, v-am povestit istoria Mariei Josan, care datorită unui cazan pe biomasă, unde arde lemn și vreascuri tocate din livezile din împrejurimile satului, a reușit să-și înmulțească plantele în seră și în sezonul rece.

De la sobă la cazan sau cum a reușit o antreprenoare să cultive flori pentru 8 martie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

În primul episod, am aflat cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie.

XS
SM
MD
LG