Linkuri accesibilitate

S-a terminat traseismul? Să fim serioşi!


Când Pavel Filip (dreapta) împărțea aceeași tribună și același discurs politic cu Vladimir Plahotniuc, 9 iunie 2019

Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători ai EL, că acum câteva luni, Parlamentul a condamnat traseismul? S-au auzit atunci discursuri frumoase despre răul pe care îl reprezintă traseismul, despre cît de important e bunul-simţ. Ei bine, imediat după condamnarea cu pricina au plecat câţiva deputaţi din PD, împovăraţi de grija pentru popor. Ironia sorţii e că iniţiativa de a condamna traseismul venea chiar de la PD. Iar zilele astea formaţiunea condusă acum de Pavel Filip a mai pierdut doi luptători pentru cauza poporului. Deputaţii Andronachi şi Nichiforciuc au plecat din PD.

Domnul Filip a fost la Europa Liberă şi a fost întrebat dacă nu cumva mai există şi alţi democraţi dornici de a sări în alte ambarcaţiuni politice. „Cunosc stofa care îi reprezintă pe aceşti oameni…”, a spus liderul PD, dând de înţeles că are încredere în colegii săi, deşi felul în care vorbea nu mi s-a părut deloc convingător. Pavel Filip nu e copil şi ar trebui să înţeleagă din ce aluat sunt făcuţi politicienii moldoveni, dornici de mărire. Dincolo de frazele banale despre binele poporului, există interesele personale care, în politica moldovenească, nu mai au limite. Anume din cauza intereselor personale ale celor care strigau mereu despre binele poporului a tot stagnat RM-ul timp de 29 de ani.

A fost o vreme mirifică pentru PD, când formaţiunea condusă de oligarhul Plahotniuc, era ca un magnet pentru toţi deputaţii şi mulţi au sărit atunci în braţele PD-ului. Şi Pavel Filip părea atunci mai puternic şi mai încrezător. Dar Plahotniuc a plecat, ne-a lăsat în voia sorţii, şi PD nu mai e ce-a fost. Acum oamenii fug din PD. Sincer să fiu, nu-l invidiez pe Pavel Filip. Îi va fi greu să-şi păstreze formaţiunea. Condamnarea traseismului în parlament nu are cum să schimbe năravurile politicienilor.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG